Politicus-jeugdauteur Jan Terlouw en Anna Bijns

Op woensdag 9 november is Jan ‘Koning van Katoren’ Terlouw op de BB, en vertelt Herman Pleij over de Antwerpse feministe Anna Bijns.

Hoe feministisch was Anna Bijns?

Woensdag 9 november| 15u| Knack-stand 426 in Hal 4

Herman Pleij, expert op het gebied van middeleeuwse Nederlandstalige literatuur, schreef een boek over de Antwerpse rederijkster Anna Bijns (1493-1575). Zij wordt beschouwd als de eerste feministische auteur uit de Nederlandstalige literatuur. Hoe vrijgevochten was deze schrijfster van het ‘meer zuurs dan zoets’?

Jan Terlouw blikt terug Woensdag 9 november | 14.30u | Groene Zaal Hoed u voor mensen die iets zeker weten is het devies van jeugdschrijver en politicus Jan Terlouw. De inmiddels bijna tachtigjarige Terlouw blikt in het gelijknamige boek terug op zijn rijkgevulde leven, zijn engagement en politieke carrière, en zijn schrijverschap. Nederlandse politici uit de jaren ’70 en ’80 als Dries van Agt, Joop den Uyl en D-66-stichter Hans van Mierlo passeren de revue, naast persoonlijker bespiegelingen, gedichten, sprookjes en theaterteksten.

Terlouw, die in Vlaanderen vooral bekend staat als auteur van de jeugdromans Koning van Katoren, Oorlogswinter en Pjotr, toont zich ook als een fervent tegenstander van axioma’s en gedachtengoed dat steunt op absolute waarheden. “Al vrij lang geleden ben ik tot de overtuiging gekomen dat op geen enkele wezenlijke vraag een definitief antwoord mogelijk is. Dat verontrust me niet, ik vind het eerder geruststellend,” schrijft Terlouw stellig. “Antwoorden plegen moord op het probleem.”Voor interviewer Dirk Verhofstadt, die al jaren een grote bewondering koestert voor de politicus Terlouw, is het een unieke gelegenheid om van gedachten te wisselen. Stof genoeg dus voor een boeiend gesprek. (De Eenhoorn)

Frank Hellemans en Michiel Leen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content