Nieuwe Francis Fukuyama: waarom mislukken moderne staten?

© Corbis

Francis ‘Het einde van de geschiedenis’ Fukuyama analyseert in ‘Orde en verval’, zijn nieuwste boek, de opkomst en neergang van de moderne nationale staten tot en met de perikelen rond de Arabische Lente.

Eind november verschijnt bij Altas/Contact het tweede deel van ‘De oorsprong van onze politiek. Orde en verval’. In een pil van 720 bladzijden schetst Fukuyama (°1952) opkomst en verval van de moderne poltieke staten: van de Franse Revolutie in de 18e eeuw tot vandaag.

Einde van de geschiedenis

Fukuyama werd wereldberoemd met ‘Het einde van de geschiedenis’ in de jaren 90 van vorige eeuw. De Amerikaanse socioloog-filosoof stelde daarin dat ideologieën hun beste tijd hadden gehad en dat voortaan in een posthistorische, lees: postmoderne samenleving het kapitalistische, neoliberale model de wereld zou overnemen. Iedereen consument! En al de rest zijn praatjes.

Mislukkende staten

Later werk van Fukuyama kreeg nooit meer de ruchtbaarheid van dit iconische werk van de globalisering. Ondertussen ging hij op zoek naar de roots van onze moderne samenleving. Drie jaar geleden deed hij dat al in een eerste deel ‘De oosrpong van onze politiek 1’. Eind november komt hij met een vuistdik vervolg dat ook de nieuwste politieke ontwikkelingen niet uit de weg gaat, aldus het persbericht van Atlas/Contact:” Fukuyama schrijft over de gevolgen van corruptie en over de manieren waarop die te bestrijden valt; over de erfenis van koloniale politiek in Latijns-Amerika, Afrika en Azië, en hij probeert uit te leggen waarom staten mislukken. Van de zo noodlottig afgelopen Arabische lente tot de gridlock in de Amerikaanse politiek: de democratie heeft het moeilijk.”

Op donderdag 25 en vrijdag 26 september komt hij in Amsterdam zijn nieuwste boek toelichten. Het boek zelf verschijnt, zoals reeds aangegeven, pas eind november.

Francis Fukuyama, ‘De oorsprong van onze politiek 2. Orde en verval’, Atlas/Contact, 720 blz., 69,99 euro

Frank Hellemans

Partner Content