Hommeles over huis overleden Jef Geeraerts

Jef Geeraerts is nog altijd de peetvader van de Vlaamse misdaadroman. © BELGA

Morgen is er een openbare begrafenisplechtigheid voor Jef Geeraerts in het crematorium van Lochristi. Ondertussen is door de vrederechter bewarend beslag gelegd op zijn huis dat blijkbaar eigendom is van Erwin Mortier en Lieven Vandenhaute.

Het Nieuwsblad meldt vandaag dat de zoon en beide dochters van Jef Geeraerts de dag na Geeraerts’ overlijden verleden week diens woonhuis te Baarle-Drongen hebben laten verzegelen. Ze vragen de vrederechter om uit te zoeken of het huis, waar hun vader woonde, hun rechtens toekomt, nu plots blijkt dat schrijver Erwin Mortier met zijn partner-radiomaker Lieven Vandenhaute het huis al jaren geleden hadden gekocht.

Vriendendienst

Toen Geeraerts’ tweede vrouw Eleonore ‘Nora’ Vigenon in 2008 overleed, bleef Geeraerts in hun optrekje in de Weegbreestraat in Baarle-Drongen wonen. Het huis behoorde aan haar toe maar zou dus ondertussen van eigenaar(s) zijn veranderd: Mortier en Vandenhaute kochten het huis, inclusief inboedel, maar lieten Geeraerts bij wijze van vriendendienst er verder wonen.

De drie kinderen van Geeraerts uit diens eerste huwelijk willen nu weten hoe de vork aan de steel zit. Sinds hun vader gekozen had voor Nora als partner kwamen de kinderen niet meer over de vloer bij papa.

Notariële zaken

Dochter Ilse reageert in Het Nieuwsblad en vertelt dat een en ander toch wel “gevoelig” ligt als het over de erfenis van hun vader gaat en over diens woonhuis: ‘Het is een groot vraagteken wat er precies aan de hand is.’ Mortier van zijn kant ziet helemaal geen graten in de procedure die nu wordt gevolgd: ‘Die zegels op het huis waar Jef woonde, dat is niet meer dan een bewarende maatregel tot alle notariële zaken geregeld zijn.’

Een ding is zeker: ook na zijn dood blijft Geeraerts voor controverse zorgen.

Frank Hellemans

Partner Content