Frankfurter Buchmesse met Vlaanderen en Nederland als eregast geopend

© Belga

In Frankfurt is de 68ste Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld, geopend. Dit jaar zijn Vlaanderen en Nederland het gastland of ‘Ehrengast’ op de jaarlijkse hoogmis van het boekenvak. Het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, de Nederlandse koning Willem-Alexander, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz woonden de openingsplechtigheid bij. De Buchmesse loopt van 19 tot 23 oktober.

Dit is wat we delen

Onder het motto “Dit is wat we delen” presenteren Vlaanderen en Nederland zich samen als gastland van de Buchmesse. De Frankfurter Buchmesse is de grootste boekenbeurs ter wereld. Jaarlijks trekt de beurs 250.000 tot 300.00 bezoekers en professionals (zowat 50.000 per dag) en zowat 7.000 standhouders uit meer dan 100 landen stellen er hun boeken en producten voor. De Buchmesse is daarmee Duitslands grootste culturele evenement.

Dit jaar krijgt de jaarlijkse literaire hoogmis een duidelijk Nederlands en Vlaams tintje. Vlaanderen en Nederland zijn namelijk gastland of ‘Ehrengast’. Het is niet de eerste keer dat Nederland en Vlaanderen centraal staan op het Duitse boekenfestijn. Eerder, in 1993, waren de Lage Landen al eens het ‘Schwerpunkt’ op de Buchmesse.

Ook deze keer zullen bezoekers er moeilijk naast kunnen kijken. Het Nederlandse taalgebied krijgt bijvoorbeeld een speciaal ingericht paviljoen van 2.300 vierkante meter en zowel op de Buchmesse zelf als elders in de stad vinden tal van Vlaamse en Nederlandse literaire evenementen plaats. Zowat 70 Vlaamse en Nederlandse auteurs zullen aanwezig zijn op de beurs. Voor de openingsplechtigheid hadden koning Filip en koningin Mathilde al een lunchgesprek met enkele van de Vlaamse en Nederlandse auteurs. Onder hen onder meer Peter Terrin, Saskia De Coster, David Van Reybrouck, Arnon Grunberg en Geert Mak.

Het vrije woord

De aanloop naar de Buchmesse was alvast een succes. Zo zijn er in aanloop naar de beurs al 230 Nederlandstalige literaire titels in het Duits vertaald. Intussen zijn dat er al meer dan 300. In totaal staat de teller van de ‘Neuerscheinungen’, vertalingen in het Duits van boeken uit en over het gastland, op 454. Nooit eerder wist een gastland zoveel vertalingen in de wacht te slepen.

In zijn toespraak op de openingsceremonie verwees Vlaams minister-president Geert Bourgeois naar de Noordzee als verbindend element tussen Vlaanderen en Nederland en ook Duitsland. Daarnaast delen Vlaanderen en Nederland ook taal en literatuur. “Dat is wat we delen en wat ons verenigt”, aldus Bourgeois.

Verschillende sprekers hamerden op de openingsceremonie het belang van het vrije woord en formuleerden daarbij kritiek op de situatie in Turkije, waar verschillende uitgeverijen en redacties onder politieke druk werden gesloten. Ook Bourgeois hamerde er in zijn speech op dat “vrijheid van meningsuiting in de cultuur nooit onderhandelbaar mag zijn”. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content