Vlaanderen en Nederland geven literaire fakkel door aan volgend gastland Frankrijk

© Epa

Vlaanderen en Nederland hebben op de Frankfurter Buchmesse de fakkel doorgegeven aan Frankrijk, dat in 2017 eregast is van de belangrijkste boekenvakbeurs ter wereld.

“Vlaanderen en Nederland hebben alle opportuniteiten die wij het gastland bieden uitstekend benut”, zegt Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse.

Ongeveer 275.000 mensen bezochten de voorbije vijf dagen de Buchmesse. Dat is evenveel als vorig jaar. Nederland en Vlaanderen waren deze 68e editie samen eregast van de internationale boekenbeurs.

“Elk jaar krijgt de Ehrengast de kans om zijn internationale netwerk uit te bouwen, de verkoop van vertaalrechten te versterken en zijn literatuur en cultuur te presenteren”, zegt Boos. “Vlaanderen en Nederland hebben die opportuniteiten op alle vlakken uitstekend benut.”

Domino-effect

Ook artistiek intendant Bart Moeyaert blikt tevreden terug op een intense periode. “Er is veel moois om op terug te kijken, veel goeds om te koesteren. Het effect van het gastlandschap is méér dan aanwijsbaar. We hebben met onze presentatie een dynamisch beeld van ‘Vlaanderen en Nederland’ neergezet. Er is een beweging op gang gebracht: onze eerste passage in 1993 bracht veel teweeg, en het is alsof we als Ehrengast nu een domino-effect hebben veroorzaakt.”

De Buchmesse, die dinsdag openging en zondag zijn laatste dag beleefde, is de grootste boekenbeurs ter wereld. Er waren meer dan 7.000 exposanten uit ongeveer honderd landen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content