Do Van Ranst – Doos

Doos bundelt drie verhalen van de gevierde jeugdauteur Do Van Ranst en vormt een mooie introductie tot zijn werk.

Do Van Ranst – Doos
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2010
Aantal pagina’s: 256
Prijs: 18,50 euro
ISBN: 978-90-590-8380-6

Doos bundelt drie verhalen van de gevierde jeugdauteur Do Van Ranst.
Met deze omnibus legt Davidsfonds/ Infodok opnieuw zijn vroegste boeken in het schap. ‘Boomhuttentijd’, ‘Mijn bed is een boot’ en ‘Mijn hondenjongen’ vormen een drieluik over verlies, afscheid nemen en opnieuw beginnen.

In ‘Boomhuttentijd’ verwerkt een gezin de zelfmoord van broer Thomas. Het schuldgevoel van de ouders, de zoektocht naar antwoorden op de vraag ‘waarom?’, het opnieuw innemen van de posities binnen het gezin: Van Ranst beschrijft het zonder veel poespas, maar wel treffend.

‘Mijn bed is een boot’ is het sterkste verhaal. Tijs’ vader is verdronken, hij heeft het lastig met de nieuwe vriend en komende baby van zijn moeder.

In dit boek merk je goed de evolutie in Van Ransts schrijfstijl. Op een gebalde en roerende manier, goed gedoseerd, weet hij de moeilijke kaap in de relatie tussen moeder en zoon, en het verdriet van Tijs te evoceren. Een mooie vertelling over loslaten en plaatsmaken voor iets anders.

‘Mijn hondenjongen’, ten slotte, is een onvervalst liefdesverhaal over een moeder en een dochter die in een droomhuis aan zee gaan wonen en gelijktijdig een nieuwe liefde in hun leven toelaten. Het stelt hun tot dan toe vrij vlekkeloze relatie op de proef. Dit boek steekt minder uit boven het niveau van een doorsneemeisjesverhaal.

Hoe dan ook, Doos is een mooie verzameling van en introductie tot het werk van Van Ranst.

Annelies De Waele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content