CD&V pleit voor regeringscommissaris terreurbestrijding in Brussel

© Belga

‘De fusie van de huidige zes lokale politiezones in Brussel volstaat volgens de Brusselse CD&V niet om de strijd aan te gaan met georganiseerde terreurcellen. ‘Er is nood aan een hoge federale ambtenaar die de openbare veiligheid en terrorismebestrijding in het Brussels hoofdstedelijk gewest coördineert.’

Er is nood aan hoge federale ambtenaar die de openbare veiligheid en terrorismebestrijding in het Brussels hoofdstedelijk gewest coördineert. Dat stellen de twee CD&V’ers in het Brussels Parlement, Brigitte Grouwels en Paul Delva, in een opiniebijdrage in De Morgen. Ze verwijzen voor hun voorstel naar Parijs.

“In Parijs is een Préfet de Police actief die zich bezighoudt met de coördinatie van alle politie- en veiligheidstaken in de hele regio rond Parijs (het Île de France). Deze prefect rapporteert rechtstreeks aan de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Een unieke positie die hem toelaat een sterke rol te spelen op het vlak van openbare veiligheid. Ook Brussel heeft zo’n hoge federale coördinatieambtenaar nodig”, vinden Grouwels en Delva.

Meer structurelere samenwerking

Het veiligheidsbeleid in Brussel is volgens hen momenteel de facto een (te) weinig slagkrachtige joint venture tussen de negentien Brusselse gemeenten en het federale niveau. De CD&V pleit daarom reeds langer voor de fusie van de huidige zes lokale politiezones, “weliswaar met sterke lokale antennes in de wijken”. Maar dat volstaat niet om de strijd aan te gaan met georganiseerde terreurcellen. Daarvoor is een nog nauwere, meer structurele samenwerking nodig tussen het Brusselse en het federale niveau.

Daarom zijn Delva en Grouwels voorstanders van de aanstelling van een hoge federale coördinatieambtenaar, bijvoorbeeld een regeringscommissaris, die een coördinerende bevoegdheid krijgt inzake openbare veiligheid en terrorismebestrijding in Brussel. “Deze persoon moet daarvoor een beroep kunnen doen op zowel de federale diensten (federale politie, staatsveiligheid en douane) als op de (eengemaakte) Brusselse politie diensten (in samenspraak met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)”, schrijven ze. (Belga/AVE)

In overleg met de korpschef van de politiezone Brussel-Elsene en rekening houdend met het evaluatierapport van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) van 7 april, is beslist op zondag 10 april alle manifestaties en bijeenkomsten te verbieden, zo heeft de Stad Brussel vrijdag bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content