Brusselse SP.A: ‘Netheid Brusselse metrostations blijft ondermaats’

© Belga

De Brusselse SP.A liet 69 metro- en premetrostations onderzoeken en kwam tot de conclusie dat de netheid ervan ondermaats is.

De netheid in de Brusselse metrostations blijft ondermaats, zegt de Brusselse SP.A. Eén jaar nadat ze de alarmbel luidde, is de situatie nauwelijks verbeterd.

Brussels parlementslid Jef Van Damme beschuldigt er bevoegd minister Brigitte Grouwels (CD&V) en de MIVB van het probleem niet ernstig te nemen.

Toegankelijkheid

Net als vorig jaar stuurde SP.A-Brussel medewerkers op pad om de netheid en de veiligheid in de 69 Brusselse metro- en premetrostations onder de loep te nemen. Dat gebeurde tussen midden mei en eind juni.

Er werd deze keer niet enkel gekeken naar de aanwezigheid van openbare toiletten, maar ook naar de toegankelijkheid van de stations voor mensen met een handicap, ouderen en mensen met een kinderwagen of reiskoffer.

MIVB heeft maar drie controleurs

Resultaat van dat onderzoek: acht op de tien stations hebben nog altijd geen openbaar toilet. Wel is de algemene netheid wat verbeterd: liet de hygiëne in 2010 in één op de drie stations nog te wensen over, dan is dat nu nog het geval in één op de vijf. ‘Maar dat blijft een slechte score’, zegt Van Damme.

De stations bieden een verloederde aanblik door zwerfvuil, kauwgom, overvolle vuilnisbakken en graffiti. Opmerkelijk, volgens de Brusselse socialisten: de MIVB heeft maar drie inspecteurs in dienst die toezien op de netheid van 69 stations.

Liften en roltrappen: 160 pannes per dag In 66 stations is er wel een lift en/of roltrap, het probleem is echter dat die vaak buiten dienst zijn: dat is in een kwart van de stations het geval. Volgens cijfers van minister Grouwels zijn er gemiddeld liefst 160 pannes per dag, grotendeels te wijten aan vandalisme.

Bovendien wordt er bij onderhouds- en herstellingswerken te weinig rekening mee gehouden om minstens één roltrap of lift in dienst te houden, aldus de Brusselse SP.A.

Veiligheid

Ook de veiligheid kan beter. In meer dan 3 metrostations op de 10 noteerden de SP.A-medewerkers, op weekdagen en tijdens de werkuren, een onveiligheidsgevoel. Daarbij gaat het om overlast door bedelaars en/of hangjongeren, de afwezigheid van stewards en onbemande loketten.

Op al die factoren stelde de partij dit jaar een achteruitgang vast in vergelijking met 2010. ‘Nochtans kunnen de aanwezigheid van daglicht en winkeltjes de zaken dadelijk ten goede veranderen’, luidt het.

Besparingsronde
SP.A-Brussel beseft dat de MIVB in een besparingsronde zit, maar wijst erop dat er heel wat verbeteringen mogelijk zijn die geen geld kosten. Bovendien zijn er kansen om extra inkomsten binnen te halen. Zo schreven 150 stewards in 2009 amper 346 boetes uit aan wildplassers en vervuilers.

‘Dat zijn gemiddeld twee boetes per steward. Een schril contrast met de meer dan 30.000 pv’s die uitgeschreven werden voor zwartrijden’, aldus nog Van Damme. (Belga/SD)

De gedetailleerde resultaten van het onderzoek staan op www.metr-o-net.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content