Brussel gaat debat politiezones aan: ‘Opening gebruiken om debat ten gronde te voeren’

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) © Belga

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) lanceert een alternatief voor de fusie van de Brusselse politiezones, met hemzelf als coördinator van de preventie en veiligheid. Kamerlid Hans Bonte (SP.A) vindt dat een belangrijke opening.

“Als ik Charles Michel hoor zeggen dat hij geen taboes heeft, weet ik hoe laat het is”, zo zegt Vervoort maandag in een interview met De Standaard. Hij beseft dat hij het debat niet langer kan wegwuiven, maar hij vreest dat achter de schermen een scenario wordt geschreven waarbij de fusie via de parlementaire onderzoekscommissie wordt doorgedrukt.

Realistisch alternatief

Daarom wil hij aantonen dat een realistisch alternatief mogelijk is. Vervoort wil daarbij zijn taak als ­coördinator van de preventie en veiligheid – een opdracht die hij heeft gekregen na de staatshervorming – zo ruim mogelijk invullen. Daardoor zouden de nadelen van het werken met zes zones wegvallen.

Vervoort wil ook een regionaal crisiscentrum oprichten en de preventie van radicalisering, een taak van de gemeenten, coördi­neren. In het debat moet volgens hem ook gesproken worden over het tekort aan personeel in de politiezones.

Goede zaak

Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, vindt het alvast een goede zaak dat Vervoort bereid is het taboe te doorbreken en het debat over de eenmaking van de zones aan te gaan. Hij leest in het interview vooral dat de minister-president inziet dat er momenteel te weinig samenwerking is en dat rond preventie samenwerking op gewestelijk niveau nodig is.

Vanuit de meerderheid noemt Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (CD&V) de opening die Vervoort maakt “verdienstelijk, maar onvoldoende”. “Onze visie komt neer op het aanpassen van de structuren aan (politionele) samenwerking en niet omgekeerd”, zegt Verherstraeten op twitter.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar brak CD&V Brussel opnieuw een lans voor een eengemaakte zone, met “stevige antennes” in de Brusselse wijken. Voor Bonte moet het debat nu broodnodig ten gronde worden gevoerd in het parlement. Hij is ervan overtuigd dat zo’n debat zal aantonen dat de meest evidente oplossing erin zal bestaan naar één politiezone te gaan. “Je kan geen performant veiligheidsbeleid voeren in onze hoofdstad zonder echte eenheid van commando”, aldus de SP.A’er. Hij betreurt tot slot dat het debat voor een stuk communautair wordt bekeken. Het zijn weliswaar de Vlaamse partijen die al langer op die eengemaakte zone aandringen, maar toch stelt Bonte dat er maar één criterium mag zijn: veiligheid en een efficiënte veiligheidsorganisatie. “Iedereen heeft baat bij een performante en efficiënte organisatie”, vindt Bonte. ((Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content