Koen Meulenaere

Bowling

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Om het eens in het jargon van de sjeiks te zeggen: Frank Vercauteren is met zijn gat in de olie gevallen.

Wij lezen: ‘Al Jazira wordt geleid door sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan, de halfbroer van de huidige president en zo rijk als de zee diep. Hij heeft ook Manchester City in zijn bezit. Hij wordt bijgestaan door sjeik Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Vercauteren zal alvast in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken. Al Jazira beschikt over een groot aantal faciliteiten zoals een zwembad, een fitnessclub en een bowlingbaan.’ Een bowlingbaan! Dat Patrick Vanoppen daar niet aan gedacht heeft bij de herinrichting van het Olympisch Stadion. Eén champagnebar minder, één kegelbaan meer, het kan op het einde van het seizoen het verschil maken tussen meteen zakken of via de eindronde. Of Bart Verhaeghe: een bowlingcoach kan er bij de technische staf van Club toch nog wel bij, zo mogen wij hopen. Met een bowlingcoach had Club op Sint-Truiden nooit een 0-3-voorsprong verloren laten gaan.

Bowling. Interessante sport, een van de weinige waar je de schoenen van een ander moet aantrekken, samen met een pizza Hawaï toch zowat het meest vieze wat bestaat. Historici menen te weten dat bowling na atletiek en zwemmen de oudste sportdiscipline is, aangezien het al werd gespeeld in het stenen tijdperk. Ze baseren zich hiervoor op documenten uit die periode waarop een zekere Fred Flintstone en zijn buurman Barney Rubble, twee giganten uit de geschiedenis van deze mooie sport, hun kunsten demonstreren.

De wereld van strike en spare vereist op topniveau heel wat meer vaardigheden dan een leek zou vermoeden. Door het veelvuldig strekken en buigen van armen en benen worden spieren, pezen en gewrichten verstevigd en calorieën verbruikt. Er zijn ook socio-psychologische voordelen omdat bowling de ontwikkeling van afgunst en haat bevordert, twee essentiële eigenschappen om het in wat voor sport ook te maken. In die optiek is een bowlingbaan voor een zichzelf respecterende club even noodzakelijk als een massagetafel.

Sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan! Dat klinkt voor een voorzitter toch iets indrukwekkender dan Eddy Wauters. De bekendste sjeik van de Emiraten is sjeik Mohammed bin Rashid al Maktoum, ook een halfbroer van de president want in de Emiraten is iedereen een halfbroer van iedereen, al is ons niet duidelijk hoe dat fysiek precies in zijn werk gaat. Sjeik Mohammed is eigenaar van de wereldberoemde Godolphin-renstal en heerst dankzij topjockeys als Frankie Dettori al twintig jaar over ’s werelds belangrijkste races en renbanen. Godolphin is de naam van een van de stamvaders van de Arabische volbloedrenpaarden.

Om het eens in het jargon van die sjeiks te zeggen: Frank Vercauteren is met zijn gat in de olie gevallen. Een bowlingbaan zeg. Wij kennen mensen die al dromen van een bureau met een biljart.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content