Bekende broers: hun tante heette Virginia Woolf en hun moeder was de schilderes Vanessa Bell.

Afgaand op de coverfoto en bijbehorende citaten lijkt dit boek te focussen op die broersrelatie. De ene wil schrijver worden en gaat in de leer bij zijn tante, de andere blijkt gebeten door politiek en gaat voor zijn idealen. Het zal uiteindelijk Quentin zijn die hun verhaal zal optekenen, van bloedbroederschap tot vervreemding.

Wie ooit de film Carrington zag of het huis Charleston bezocht - waar bovengenoemde kunstenares met nog vele anderen (Emma Carrington, Lytton Strachey) samenleefde op een voor die tijd nogal vrije manier, krijgt hier van datzelfde verhaal een nieuwe versie.

Julian en Quentin bewegen zich tussen homo- en biseksuelen, hun ouders hebben openlijk buitenechtelijke relaties, en daar worden weinig woorden aan vuilgemaakt. Voor de broers lijkt dit allemaal weinig problematisch, tot een lang bewaard geheim ineens op de keukentafel belandt...

Meer dan een diepgaand verhaal over de relatie tussen twee broers is Soldaten huilen niet toch veeleer een reconstructie van het hele gegeven rond die zogeheten Bloomsburygroep. Met dat verschil dat het allemaal gezien wordt door de ogen van de twee jongsten.

De vragen die de jonge lezers zich zullen stellen, stellen ook de broers en krijgen in het boek wel een antwoord. Komen daarbij nog enkele vereenvoudigde historische lessen, bijvoorbeeld omtrent de opkomst van Mussolini, Hitler, de Francoperiode en de crash van Wall Street.

Als een historisch verhaal dat de actualiteit wil duiden, heeft Soldaten zo zijn verdienste. Als familiekroniek ook.

Maar kunnen de uitweidingen omtrent de leden van de Bloomsburygroep mensen van 15 boeien? Want qua spanning weegt het verhaal niet zwaar, en alles wordt op een behoorlijk afstandelijke, weinig zintuiglijke en eenlagige manier beschreven. Het lijkt erop dat de auteur vooral zijn eigen fascinatie voor deze kunstenaarsgroep wilde delen.

Rindert Kromhout - Soldaten huilen niet
Uitgeverij: Leopold
Aantal pagina's: 265
Prijs: 14,95 euro
ISBN: 978-90-258-5615-1

Annelies De Waele

Bekende broers: hun tante heette Virginia Woolf en hun moeder was de schilderes Vanessa Bell. Afgaand op de coverfoto en bijbehorende citaten lijkt dit boek te focussen op die broersrelatie. De ene wil schrijver worden en gaat in de leer bij zijn tante, de andere blijkt gebeten door politiek en gaat voor zijn idealen. Het zal uiteindelijk Quentin zijn die hun verhaal zal optekenen, van bloedbroederschap tot vervreemding. Wie ooit de film Carrington zag of het huis Charleston bezocht - waar bovengenoemde kunstenares met nog vele anderen (Emma Carrington, Lytton Strachey) samenleefde op een voor die tijd nogal vrije manier, krijgt hier van datzelfde verhaal een nieuwe versie. Julian en Quentin bewegen zich tussen homo- en biseksuelen, hun ouders hebben openlijk buitenechtelijke relaties, en daar worden weinig woorden aan vuilgemaakt. Voor de broers lijkt dit allemaal weinig problematisch, tot een lang bewaard geheim ineens op de keukentafel belandt... Meer dan een diepgaand verhaal over de relatie tussen twee broers is Soldaten huilen niet toch veeleer een reconstructie van het hele gegeven rond die zogeheten Bloomsburygroep. Met dat verschil dat het allemaal gezien wordt door de ogen van de twee jongsten. De vragen die de jonge lezers zich zullen stellen, stellen ook de broers en krijgen in het boek wel een antwoord. Komen daarbij nog enkele vereenvoudigde historische lessen, bijvoorbeeld omtrent de opkomst van Mussolini, Hitler, de Francoperiode en de crash van Wall Street. Als een historisch verhaal dat de actualiteit wil duiden, heeft Soldaten zo zijn verdienste. Als familiekroniek ook. Maar kunnen de uitweidingen omtrent de leden van de Bloomsburygroep mensen van 15 boeien? Want qua spanning weegt het verhaal niet zwaar, en alles wordt op een behoorlijk afstandelijke, weinig zintuiglijke en eenlagige manier beschreven. Het lijkt erop dat de auteur vooral zijn eigen fascinatie voor deze kunstenaarsgroep wilde delen. Rindert Kromhout - Soldaten huilen niet Uitgeverij: Leopold Aantal pagina's: 265 Prijs: 14,95 euro ISBN: 978-90-258-5615-1 Annelies De Waele