Frank Hellemans
Frank Hellemans
is redacteur Boeken van Knack.be
Opinie

30/10/12 om 13:00 - Bijgewerkt om 13:00

'Post mortem' groet Peter Terrin J.Bernlef

J.Bernlef was de eerste winnaar van de AKO Literatuurprijs in 1987. Peter Terrin, de nieuwe, heeft met 'Post mortem' heel wat met hem gemeen:de Scandinavische cool bijvoorbeeld.

Ontroerend moment gisterenavond vóór de uitreiking van de AKO LIteratuurprijs 2012 aan Peter Terrin. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de stichting van de prijs, herinnerde eraan dat J.Bernlef hem was voorgegaan als eerste prijswinnaar in 1987.

'Publiek geheim' heette de roman waarmee J. Bernlef die eerste AKO-prijs wegkaapte. Bernlef geraakte in Vlaanderen bekend met 'Hersenschimmen', waarin een aan Alzheimer lijdende man geleidelijk aan de trappers verliest.

'Post mortem', het nu bekroonde AKO-prijsbeest, laat ook een hoofdpersonage stilaan maar zeker desintegreren. De hersenbloeding van zijn dochtertje speelt hierin een cruciale rol. Terrin, die lange tijd blogs schreef voor deze boekensite, vertelde daarin onder andere over deze kapitale gebeurtenis in eigen leven. Daarna nam Knack-blogger Terrin zijn rode draad weer op en schreef hij in typografisch Olivetti-schrift zijn laatste blogs. Kortom, wie vertrouwd is met deze site herkent heel wat van Terrins blogmateriaal in 'Post mortem'.

Terrin zweert bij Willem Frederik Hermans als zijn grote leermeester maar de minimalistische, uitgebeende stijl van Bernlef vind je ook terug in Terrins proza. Bernlef had trouwens een grote voorliefde voor de Scandinavische ziel: hij vertaalde onder andere het werk van Nobelprijswinnaar Tomas Tranströmer. En laat Terrins werk (en persoon) nu net ook zo'n Scandinavische cool uitstralen. 'Blanco', een van Terrins eerste romans, is het meest onderkoelde, en pakkende, relaas over een vader-zoon verhouding uit de Nederlandstalige literatuur sinds Ferdinand Bordewijks 'Karakter'.

Sorgdrager voegde er nog aan toe dat Bernlef zijn eigen schrijverij heel nederig bekeek. Hij bezag het als een koraaltje dat hij toevoegde aan het grote koraalrif van de literatuur. Wedden dat Terrin iets gelijkaardigs zou kunnen gezegd hebben? Dat hij als man van middelbare leeftijd met het prijzengeld van deze 26e AKO-prijs nu eindelijk die Porsche-oldtimer kon kopen, zoals Terrin voor de camera's van de NOS dandyesk poneerde, kon als statement ook wel tellen.

Frank Hellemans