Martinus Nijhoff Prijs 2011 voor Piet Schrijvers
De Martinus Nijhoff Prijs 2011 gaat naar Piet Schrijvers voor zijn vertaling uit het Latijn van Lucretius' 'De natuur van de dingen'. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds vrijdag 17 december bekend gemaakt. De Nijhoff Prijs ter waarde van 35.000 euro is de grootste Nederlandse prijs voor literaire vertalers. Naast het leerdicht van Lucretius vertaalde Schrijvers de volledige lyriek van Horatius in 'Verzamelde gedichten'. De 'Georgica' (of 'Landleven') en de 'Aeneis', beide van Vergillius, voorzag Schrijvers eveneens van Nederlandse vertalingen. De prijs zal hem op 6 maart 2011 worden uitgereikt.

Viering Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck
Gent zal in 2011 en 2012 een feestprogramma houden om de Nobelprijswinnaar van de Belgische Maurice Maeterlinck te eren. In 2011 kijkt Gent uit naar 9 november. Op deze datum zal het 100 jaar geleden zijn dat de Frans schrijvende Maeterlinck de Nobelprijs voor Literatuur won. Op 29 augustus 2012 zal de 150ste geboortedag van Maeterlinck herdacht worden. De website van 'Literair Gent' kondigt aan een Maurice Maeterlinckwandeling te organiseren. In het Museum voor Schone Kunsten komt een tentoonstelling over de samenwerking en wederzijdse invloed tussen Maeterlinck en George Minne. Ook een expo met als rode draad Maeterlincks wereldberoemde toneelstuk 'De blauwe vogel' kan men gaan bezoeken. Nog een tal van andere evenementen zullen opgericht worden om de Nobelprijswinnaar te herdenken.

Online liefdesbrieven van Goethe

De Duitse klassieke stichting van Weimar heeft bekend gemaakt dat de 1770 handgeschreven liefdesbrieven van de Johann Wolfgang von Goethe online te lezen zijn. Goethe schreef tussen 1776 en 1826 de liefdesbrieven aan zijn zeven jaar oudere geliefde Charlotte von Stein. Wanneer de relatie brak, vroeg Goethe zijn schriftelijke liefdesverklaringen terug. De brieven zijn nu toegevoegd aan een archief waar ook ander handgeschreven materiaal van Goethe en dichter Johann Christoph Friedrich von Schiller in terug te vinden is. Dit archief is sinds 2000 online.

Evelien Van Oost

Martinus Nijhoff Prijs 2011 voor Piet Schrijvers De Martinus Nijhoff Prijs 2011 gaat naar Piet Schrijvers voor zijn vertaling uit het Latijn van Lucretius' 'De natuur van de dingen'. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds vrijdag 17 december bekend gemaakt. De Nijhoff Prijs ter waarde van 35.000 euro is de grootste Nederlandse prijs voor literaire vertalers. Naast het leerdicht van Lucretius vertaalde Schrijvers de volledige lyriek van Horatius in 'Verzamelde gedichten'. De 'Georgica' (of 'Landleven') en de 'Aeneis', beide van Vergillius, voorzag Schrijvers eveneens van Nederlandse vertalingen. De prijs zal hem op 6 maart 2011 worden uitgereikt. Viering Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck Gent zal in 2011 en 2012 een feestprogramma houden om de Nobelprijswinnaar van de Belgische Maurice Maeterlinck te eren. In 2011 kijkt Gent uit naar 9 november. Op deze datum zal het 100 jaar geleden zijn dat de Frans schrijvende Maeterlinck de Nobelprijs voor Literatuur won. Op 29 augustus 2012 zal de 150ste geboortedag van Maeterlinck herdacht worden. De website van 'Literair Gent' kondigt aan een Maurice Maeterlinckwandeling te organiseren. In het Museum voor Schone Kunsten komt een tentoonstelling over de samenwerking en wederzijdse invloed tussen Maeterlinck en George Minne. Ook een expo met als rode draad Maeterlincks wereldberoemde toneelstuk 'De blauwe vogel' kan men gaan bezoeken. Nog een tal van andere evenementen zullen opgericht worden om de Nobelprijswinnaar te herdenken. Online liefdesbrieven van Goethe De Duitse klassieke stichting van Weimar heeft bekend gemaakt dat de 1770 handgeschreven liefdesbrieven van de Johann Wolfgang von Goethe online te lezen zijn. Goethe schreef tussen 1776 en 1826 de liefdesbrieven aan zijn zeven jaar oudere geliefde Charlotte von Stein. Wanneer de relatie brak, vroeg Goethe zijn schriftelijke liefdesverklaringen terug. De brieven zijn nu toegevoegd aan een archief waar ook ander handgeschreven materiaal van Goethe en dichter Johann Christoph Friedrich von Schiller in terug te vinden is. Dit archief is sinds 2000 online. Evelien Van Oost