Karl Drabbe die vier maanden geleden plots op de keien werd gezet bij uitgeverij Polis-Pelckmans gaat nu als non-fictie uitgever aan de slag bij uitgeverij Vrijdag van Rudy Vanschoonbeek. In de nieuwe voorjaarsaanbieding straks zitten al door Drabbe aangebrachte boeken van onder anderen Knack-redacteur Walter Pauli, aldus het persbericht van uitgeverij Vrijdag.

De 42-jarige Drabbe liet er dus geen gras over groeien nadat hij vier maanden geleden nogal stoemelings bij uitgeverij Pelckmans werd buitengewerkt. Waar het oorspronkelijk de bedoeling leek dat Drabbe bij de nieuwe Pelckmans-dochter Polis het non-fictiefonds voor zijn rekening zou nemen - en Harold Polis vooral de schone letteren - kreeg Drabbe na enkele verwikkelingen rond het nieuwe islamkritische boek van Wim Van Rooy door uitgeverij Pelckmans de wacht aangezegd.

Wederzijds stilzwijgen

Dat Drabbe vooral ontslagen werd omwille van zijn Vlaams-nationale overtuigingen, heette het. Nee, bedrijfstechnisch zou hij als uitgever te wensen hebben overgelaten bij de opvolging van drukproeven. Het welles-nietes spelletje verzandde uiteindelijk in een wederzijds stilzwijgen, kwestie van de ontslagregeling respectievelijk het imago van Polis-Pelckmans niet in gevaar te brengen.

Lekkers

Vandaag maakte uitgeverij Vrijdag dan bekend dat Drabbe haar rangen komt versterken en dat hij al onmiddellijk voor heel wat lekkers heeft gezorgd. In de zomer van 2016 zullen non-fictieboeken verschijnen bij uitgeverij Vrijdag van auteurs die Drabbe heeft binnengeloodst bij Vanschoonbeek: onder anderen N-VA politicus Hendrik Vuye maar ook Knack-redacteur Walter Pauli en ex-Knack medewerker - en nu verkast naar Engeland - Benno Barnard.