Koen Peeters gaat het in zijn nieuwste roman 'Duizend heuvels' in Rwanda zoeken dat in juni 2012 vijftig jaar onafhankelijkheid viert. Peter Terrin onderzoekt in 'Post mortem' het eigen schrijver- én vaderschap.

Donderdagavond is het eerst de beurt aan Koen Peeters. In het Afrikamuseum te Tervuren wordt dan zijn nieuwste roman 'Duizend heuvels' boven de doopvont gehouden. Peeters die al van jongsaf aan gefascineerd was door Congo én de okapi verlegt nu zijn focus naar buurland Rwanda. Via het hoofdpersonage Louis die als tiener in een Rwandese droomwereld leeft maar als volwassene uiteindelijk in het échte Rwanda verzeild geraakt, vertelt Peeters op zijn onnavolgbare manier het epos van vijftig jaar Rwanda.

Peeters haalde met 'De bloemen', zijn vorige uitgekiende familieroman, de shortlist van de AKO Literatuurprijs en won uiteindelijk de F. Bordewijkprijs.

Vrijdagavond is het dan in de Gentse Handelsbeurs de beurt aan Peter Terrin die met zijn roman 'Post mortem' het eigen schrijverschap drastisch tracht te vernieuwen. Op drie niveaus - dat van de schrijver, van de biograaf die zich over de schrijver buigt én de vader die zijn dochtertje dreigt te verliezen - gaat Terrin op zoek naar de substantie van het schrijver- én vaderschap. Terrin speelt hoog spel want hij gebruikt voor het eerst expliciet de eigen biografie - de plotse ziekte van zijn dochter - in zijn fictie.

Ook Terrin scoorde met 'De bewaker', zijn vorige roman, bij kritiek én publiek. Het boek raakte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en kreeg de European Union Prize for Literature 2010. Ook de verkoop van de film- en vertaalrechten deed het uitstekend. Vooraanstaande uitgevers in elf landen, waaronder het gerenommeerde Gallimard in Frankrijk en Bompiani in Italië, zagen brood in Terrins roman.

Frank Hellemans

Koen Peeters gaat het in zijn nieuwste roman 'Duizend heuvels' in Rwanda zoeken dat in juni 2012 vijftig jaar onafhankelijkheid viert. Peter Terrin onderzoekt in 'Post mortem' het eigen schrijver- én vaderschap.Donderdagavond is het eerst de beurt aan Koen Peeters. In het Afrikamuseum te Tervuren wordt dan zijn nieuwste roman 'Duizend heuvels' boven de doopvont gehouden. Peeters die al van jongsaf aan gefascineerd was door Congo én de okapi verlegt nu zijn focus naar buurland Rwanda. Via het hoofdpersonage Louis die als tiener in een Rwandese droomwereld leeft maar als volwassene uiteindelijk in het échte Rwanda verzeild geraakt, vertelt Peeters op zijn onnavolgbare manier het epos van vijftig jaar Rwanda.Peeters haalde met 'De bloemen', zijn vorige uitgekiende familieroman, de shortlist van de AKO Literatuurprijs en won uiteindelijk de F. Bordewijkprijs.Vrijdagavond is het dan in de Gentse Handelsbeurs de beurt aan Peter Terrin die met zijn roman 'Post mortem' het eigen schrijverschap drastisch tracht te vernieuwen. Op drie niveaus - dat van de schrijver, van de biograaf die zich over de schrijver buigt én de vader die zijn dochtertje dreigt te verliezen - gaat Terrin op zoek naar de substantie van het schrijver- én vaderschap. Terrin speelt hoog spel want hij gebruikt voor het eerst expliciet de eigen biografie - de plotse ziekte van zijn dochter - in zijn fictie.Ook Terrin scoorde met 'De bewaker', zijn vorige roman, bij kritiek én publiek. Het boek raakte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en kreeg de European Union Prize for Literature 2010. Ook de verkoop van de film- en vertaalrechten deed het uitstekend. Vooraanstaande uitgevers in elf landen, waaronder het gerenommeerde Gallimard in Frankrijk en Bompiani in Italië, zagen brood in Terrins roman.Frank Hellemans