Naar analogie met het echte Wereldkampioenschap Voetbal organiseert de Amerikaanse universiteit van Rochester het eerste Wereldkampioenschap Literatuur voor de 32 deelnemende landen. Voor België doet Dimitri Verhulst mee met 'De helaasheid der dingen'.

Verhulst versus Kim

Zoals in het echte toernooi neemt België het op tegen Zuid-Korea op donderdag 26 juni. 'De helaasheid der dingen' van Dimitri Verhulst wordt dan de wei ingestuurd tegen 'Het rijk der lichten' van de Zuid-Koreaanse auteur Young-ha Kim. Als Verhulst het haalt, wacht hem in de achtste finales een Portugese of Amerikaanse tegenstander (zie afbeelding).

Koch versus Bolaño

Het idee om een literair wereldkampioenschap te organiseren kwam uit de koker van de afdeling buitenlandse literatuur van de Amerikaanse universiteit van Rochester. Het moesten recente boeken zijn (gepubliceerd na 2000) én vlot leesbaar proza, genre 'De helaasheid der dingen' dus, of 'Het diner ' van Herman Koch. Onze noorderburen spelen op dinsdag 24 juni hun eerste match tegen de Chilenen. Een onafhankelijke, literair onderlegde scheidsrechter zal dan beslissen of Koch, dan wel Roberto Bolaño doorstoot naar de volgende ronde.

Wedden dat Verhulst en Koch het halen?

Frank Hellemans

Naar analogie met het echte Wereldkampioenschap Voetbal organiseert de Amerikaanse universiteit van Rochester het eerste Wereldkampioenschap Literatuur voor de 32 deelnemende landen. Voor België doet Dimitri Verhulst mee met 'De helaasheid der dingen'.Verhulst versus KimZoals in het echte toernooi neemt België het op tegen Zuid-Korea op donderdag 26 juni. 'De helaasheid der dingen' van Dimitri Verhulst wordt dan de wei ingestuurd tegen 'Het rijk der lichten' van de Zuid-Koreaanse auteur Young-ha Kim. Als Verhulst het haalt, wacht hem in de achtste finales een Portugese of Amerikaanse tegenstander (zie afbeelding).Koch versus BolañoHet idee om een literair wereldkampioenschap te organiseren kwam uit de koker van de afdeling buitenlandse literatuur van de Amerikaanse universiteit van Rochester. Het moesten recente boeken zijn (gepubliceerd na 2000) én vlot leesbaar proza, genre 'De helaasheid der dingen' dus, of 'Het diner ' van Herman Koch. Onze noorderburen spelen op dinsdag 24 juni hun eerste match tegen de Chilenen. Een onafhankelijke, literair onderlegde scheidsrechter zal dan beslissen of Koch, dan wel Roberto Bolaño doorstoot naar de volgende ronde.Wedden dat Verhulst en Koch het halen?Frank Hellemans