‘Bisschoppen gaan gedupeerde moeders helpen zoeken naar baby’s’

Een van de vrouwen die haar kind ontnomen werd, keerde voor het programma Koppen terug naar het ziekenhuis waar ze was bevallen © /

Dertig jaar na de feiten gaat de kerk honderden gedupeerde moeders, die in tehuis Tamar in Lommel gedwongen werden hun baby’s bij de geboorte af te staan, helpen zoeken naar hun kinderen. Kloosterzusters verkochten de baby’s voor grof geld.

Dat schrijft Het Belang van Limburg.

Honderden vaak minderjarige, ongewenst zwangere meisjes, eventueel verkracht, eventueel zwanger van de pastoor, werden tussen 1970 en 1983 door de kloosterzusters van Tamar ‘opgevangen’.

De jonge vrouwen moesten tot het einde van hun zwangersschap binnenblijven, en werden in vele gevallen vervolgens naar Frankrijk gevoerd om te bevallen. Na die bevalling werd het kind meteen weggenomen en voor adoptie doorgegeven. De zusters verkochten de baby’s aan adoptieouders voor bedragen “tot 3 miljoen oude Belgische frank”.

“Later gingen de moeders op zoek naar hun kind, maar dat was bijzonder moeilijk omdat de adoptiedossiers zijn verbrand”, zegt Marleen Adriaens van de vzw Mater Matuta, die de Tamarvrouwen verenigt.

Het tv-nieuwsmagazine Koppen zond twee jaar geleden een reportage uit over enkele vrouwen uit Tamar.

Na jarenlange acties van moeders en van de vereniging lijken de kerk en de bisschoppen nu hun verantwoordelijkheid te erkennen. “We zijn bereid moeders te helpen zoeken naar hun kinderen”, zegt de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content