‘Bij de afhandeling van een treinramp horen geen politieke spelletjes’

Patrick Martens

‘Ik heb bange uren gekend’, geeft de Wetterse burgemeester Alain Pardaen toe.

‘Ik heb bange uren gekend’, geeft de Wetterse burgemeester Alain Pardaen toe. Toen bleek dat er na de treinramp in zijn gemeente toch giftig bluswater in de riolering was terechtgekomen, sloeg de schrik hem om het hart. Een zwaar onweer op woensdag bleek uiteindelijk een geschenk uit de hemel.
‘Gelukkig zijn de wagons uit de sporen geraakt ter hoogte van de tunnel onder de spoorweg in de Victor Van Sandelaan, die door veel weiland is omgeven. Ik mag er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als het een paar meter verderop fout was gegaan. Dan was de trein pal in het centrum van Wetteren ontspoord, en zouden de wagons met hun giftige lading tegen de woningen zijn gebotst. Dat had een regelrecht inferno kunnen veroorzaken,’ zegt Pardaen.

Gouverneur Jan Briers kreeg in de Kamer vorige week de volle laag. Mankgaande communicatie, chaotische aanpak. Wat vond u daarvan?

Pardaen: Iedereen weet hoe hij op voordracht van de N-VA gouverneur is geworden. Ik kreeg vorige week soms het vervelende gevoel dat sommige mensen hem om die reden de rekening wilden presenteren. Nu, ik mag hopen van niet. Bij de afhandeling van een treinramp horen geen politieke spelletjes. Ook de inwoners van Wetteren vinden dat, want op een informatievergadering vorige vrijdag hebben ze de gouverneur een staande ovatie gegeven.

Wanneer had u de afgelopen dagen het gevoel: dit komt goed?

Pardaen: Wel …Woensdag is, in alle anonimiteit, de bisschop op bezoek geweest om ons een hart onder de riem te steken. Die avond hebben we een geweldig onweer over ons heen gekregen. Iedereen wachtte met een bang hart af. Wat zou er gebeuren met het overgebleven giftige gas in de leidingen – de reden waarom de mensen nog niet naar hun huizen terug konden – na zo’n stortvloed? Als dan achteraf blijkt dat de rioleringen door de overvloedige regen juist helemaal zijn schoongespoeld, dan slaak je een diepe zucht van opluchting. Dat onweer was het keerpunt in de crisis.

De bisschop heeft dus een mirakel meegebracht?

Pardaen: Als u het mij vraagt wel. Schrijft u dat maar zo op.(PM/HR)

Het volledige interview met Alain Pardaen leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content