Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht.

De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen. Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt.

Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer

bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren".

Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (Belga/INM)

Zestien procent van alle zelfstandigen in hoofdberoep verdient minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoededrempel op 973 euro ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen op basis van eigen onderzoek, waarover ook de krant De Zondag bericht. De ondernemersorganisatie pleit voor een permanente uitbreiding van de faillissementsverzekering, een stopzettingsvergoeding en een betere ondersteuning van startende zelfstandigen. Het NSZ analyseerde gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). Daaruit blijkt dat bij de 683.519 zelfstandigen in hoofdberoep, 109.917 (zestien procent) minder dan 833 euro per maand verdienen, terwijl de armoededrempel op 973 euro per maand ligt. Voor het NSZ moeten er dringend een aantal maatregelen getroffen worden. Zo moet de faillissementsregeling voor zelfstandigen permanent uitgebreid worden voor zelfstandigen in moeilijkheden, "meer bepaald zelfstandigen die een gerechtelijke reorganisatie hebben aangevraagd, ondernemers die hun schulden niet meer kunnen afbetalen of zelfstandigen die een faillissement riskeren". Het NSZ wil ook onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor een ondernemer die zijn zaak stopzet omdat de activiteit niet meer levensvatbaar is. Om te voorkomen dat die vergoeding vaak uitgekeerd wordt, wil de ondernemersorganisatie ook een betere voorbereiding en ondersteuning van startende ondernemers. De ondernemersorganisatie stelt wel dat de hervorming van de betalingswijze van de sociale bijdragen, die ten laatste tegen 2015 ingevoerd zal zijn, de zelfstandigen voor een deel zal helpen. (Belga/INM)