Was voormalig burgemeester Moureaux te laks in Molenbeek?

© Belga

Omdat een van de verdachten voor de terreuraanslagen in Parijs uit Molenbeek afkomstig is, wordt de Brusselse gemeente in vele media afgeschilderd als het mekka van het jihadisme. Vooral voormalig burgemeester Philippe Moureaux zou de problemen onderschat hebben.

Op Twitter en Facebook is de afgelopen uren meermaals het beleid van de voormalige burgemeester Philippe Moureaux (PS) als schuldige met de vinger gewezen voor de problemen van vandaag in de Brusselse gemeente. “Gedurende 20 jaar mochten er geen vragen gesteld worden bij het beleid van Moureaux”, aldus de liberale senator Alain Destexhe (MR) op RTL-TVi. Maar dat vindt politicoloog Pierre Vercauteren van de Franstalige universiteit van Leuven te kort door de bocht. Hij herinnert eraan dat de liberalen van MR nu al drie jaar het politieke voortouw nemen in de gemeente. De politicoloog noemt de situatie in de Brusselse gemeente ook “zeer complex”.

“Een beleidsmaatregel die in de ene wijk werkt, levert misschien niet het gewenste resultaat op in een andere wijk”, zegt Vercauteren. “Soms helpt preventie, soms helpt alleen repressie. In New York heeft het ‘zero tolerantie’-beleid bijvoorbeeld vruchten afgeworpen en de stad is afgeraakt van de stempel van onveilige stad, maar het is daarmee niet gezegd dat hetzelfde beleid ook elders werkt.”

De vroegere burgemeester Moureaux gaf in zowat al zijn publieke verklaringen blijk van een onderschatting van de samenlevingsproblemen.

Dave Sinardet

Politicoloog Dave Sinardet van de Brusselse universiteit VUB wijst met de vinger naar het vroegere beleid, maat pleit ook voor enige nuance. “De vroegere burgemeester Moureaux gaf in zowat al zijn publieke verklaringen blijk van een onderschatting van de samenlevingsproblemen. Ik herinner me dat toen het reclamebureau De Mortierbrigade uit Molenbeek wegtrok wegens veiligheidsproblemen, de reactie van Moureaux was dat het allemaal zo erg niet was. Ook het probleem van radicalisering lijkt hij onderschat te hebben. Elk signaal van problemen deed hij af als kritiek op de multiculturele samenleving”, zegt Sinardet.

“Anderzijds moet je toch ook rekening houden met het feit dat er naast Moureaux nog andere, van andere partijen in de meerderheid zaten, die destijds niet (genoeg) ingegrepen hebben. En ook veel andere gemeenten in België kregen te maken met Syriëstrijders, zoals Antwerpen. Bovendien is het opsporen van mogelijke terroristen vooral de verantwoordelijkheid van de nationale veiligheid- en inlichtingendiensten”, stelt de politicoloog.

Geen simpele antwoorden

“Was de communicatie tussen lokaal niveau en gewestelijk en federaal niveau niet goed? Dat kan en moet geanalyseerd worden, en daar kunnen lessen uit getrokken worden om structuren te vereenvoudigen bijvoorbeeld. Maar dan nog is de kwestie te complex om zomaar te concluderen: met een andere beleidsstructuur of met een andere burgemeester waren die dingen in Parijs dit weekend niet gebeurd. Velen zijn nu geneigd enkel hun eigen waarheden te projecteren op de situatie, maar voor simpele verklaringen en antwoorden is ze veel te ernstig.” (Belga/TE)

Partner Content