Op 17 mei bracht 'De Afspraak' een item over de selfies die de 22-jarige Zakia Belkhiri het weekend ervoor had genomen in Antwerpen. Vlaams Belang hield toen een anti-islamactie aan de Muslim Expo in Antwerpen. Op de selfies poseert de jonge vrouw, die zelf een hoofddoek draagt, met politicus Filip Dewinter en andere Vlaams Belang-manifestanten. De foto's gingen de wereld rond. Het programma 'De Afspraak' ging op zoek naar het meisje.

Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris diende echter klacht in bij de VRM. Die heeft nu uitspraak gedaan. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen meent "dat niet kan worden aangetoond dat de openbare omroep een inbreuk heeft begaan op het discriminatieverbod uit het Mediadecreet en dat de omroep het Vlaamse Belang minder gunstig zou bejegenen dan andere ideologische strekkingen", laat de VRM vrijdag weten.

Dezelfde kamer "is wel van oordeel dat er in deze zaak een gebrek is aan onpartijdigheid bij de berichtgeving van VRT".

"Het hele item, met inbegrip van de inleiding en het nawoord van de presentator heeft een ondertoon die niet als onpartijdig en evenwichtig kan worden beschouwd. Met name door de suggestieve woordkeuze en de vooringenomen vraagstelling, waarbij onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen commentaar en feitelijke berichtgeving, geeft het programma-item de indruk een boodschap uit te dragen die partijdig is ten nadele van het Vlaams Belang".

De VRT is het niet eens met de uitspraak. "VRT Nieuws gaat op een bewuste manier om met onpartijdigheid, we laten alle opinies aan bod komen. Dat bleek vorig jaar uit een onafhankelijk onderzoek, dat we dit jaar opnieuw laten uitvoeren", zegt de openbare omroep.

"De VRM pleit VRT Nieuws over vrijwel de hele lijn vrij, op één punt na. We blijven het daarmee in alle beleefdheid oneens, we gaan de uitspraak niet betwisten. Zoals we altijd gedaan hebben, zal VRT Nieuws zich blijven inzetten voor onpartijdige verslaggeving", luidt het aan de Reyerslaan. (Belga/JH)

Op 17 mei bracht 'De Afspraak' een item over de selfies die de 22-jarige Zakia Belkhiri het weekend ervoor had genomen in Antwerpen. Vlaams Belang hield toen een anti-islamactie aan de Muslim Expo in Antwerpen. Op de selfies poseert de jonge vrouw, die zelf een hoofddoek draagt, met politicus Filip Dewinter en andere Vlaams Belang-manifestanten. De foto's gingen de wereld rond. Het programma 'De Afspraak' ging op zoek naar het meisje. Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris diende echter klacht in bij de VRM. Die heeft nu uitspraak gedaan. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen meent "dat niet kan worden aangetoond dat de openbare omroep een inbreuk heeft begaan op het discriminatieverbod uit het Mediadecreet en dat de omroep het Vlaamse Belang minder gunstig zou bejegenen dan andere ideologische strekkingen", laat de VRM vrijdag weten. Dezelfde kamer "is wel van oordeel dat er in deze zaak een gebrek is aan onpartijdigheid bij de berichtgeving van VRT". "Het hele item, met inbegrip van de inleiding en het nawoord van de presentator heeft een ondertoon die niet als onpartijdig en evenwichtig kan worden beschouwd. Met name door de suggestieve woordkeuze en de vooringenomen vraagstelling, waarbij onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen commentaar en feitelijke berichtgeving, geeft het programma-item de indruk een boodschap uit te dragen die partijdig is ten nadele van het Vlaams Belang". De VRT is het niet eens met de uitspraak. "VRT Nieuws gaat op een bewuste manier om met onpartijdigheid, we laten alle opinies aan bod komen. Dat bleek vorig jaar uit een onafhankelijk onderzoek, dat we dit jaar opnieuw laten uitvoeren", zegt de openbare omroep. "De VRM pleit VRT Nieuws over vrijwel de hele lijn vrij, op één punt na. We blijven het daarmee in alle beleefdheid oneens, we gaan de uitspraak niet betwisten. Zoals we altijd gedaan hebben, zal VRT Nieuws zich blijven inzetten voor onpartijdige verslaggeving", luidt het aan de Reyerslaan. (Belga/JH)