'Het besluit van de ministerraad om vijf legerkazernes te gebruiken als opvangplaats voor asielzoekers is dermate gewichtig dat ze niet zonder parlementair debat kan worden genomen', vindt Filip Dewinter. Hij stuurde daarom een brief naar Siegfried Bracke.

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie, BELGA
Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie © BELGA

Op Twitter reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al op de vraag van Dewinter. 'Dewinter eist dringende samenkomst commissie BiZa. Heb hem er 10 maanden niet 1 keer gezien, maar hey, altijd ter beschikking vh Parlement', zo tweette de N-VA-staatssecretaris.

In een volgende tweet meldde hij dat er komende woensdag 12 augustus om 10 uur een debat doorgaat in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Extra asielopvang

De federale regering besloot donderdag om zo'n 2.500 extra opvangplaatsen te voorzien om de sterke toename van het aantal asielzoekers in België op te vangen.

Volgens Dewinter 'misbruikt' Francken de parlementaire vakantieperiode om de inspraak van het parlement te omzeilen. 'Voor deze beslissing bestaat geen draagvlak bij het volk. Het is een miskenning van de democratie dat wij als volksvertegenwoordigers niet worden gehoord in een cruciaal dossier als dit'.

Dewinter meent dat de creatie van extra opvangplaatsen nog meer asielzoekers zal aantrekken. 'Zolang we geen "push them back"-beleid instellen naar Australisch model, zullen extra opvangplaatsen werken als magneten voor nóg meer immigranten, blijft het dus dweilen met de kraan open en zullen er doden blijven vallen.'

Vilvoorde vraagt duidelijke afspraken

Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde, BELGA
Burgemeester Hans Bonte (SP.A) van Vilvoorde © BELGA

Het stadsbestuur van Vilvoorde vraagt intussen duidelijke afspraken voor de opvang van asielzoekers in de kazerne van Peutie. Daar zullen tijdelijk 124 opvangplaatsen worden voorzien.

'Het stadsbestuur wil waar mogelijk helpen om vluchtelingen op een menswaardige manier op te vangen, in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag,' zegt het stadsbestuur in een persbericht. 'Het bestuur wil echter ook snel kunnen ingrijpen wanneer er zich problemen zouden voordoen. In de tweede helft van augustus vindt overleg voor zo'n afsprakenkader plaats met alle betrokken partners.'

Het omvormen van de kazerne tot tijdelijk opvangplaats zal geen financiële gevolgen hebben voor de stad, luidt het nog. (Belga/KVDA)

'Het besluit van de ministerraad om vijf legerkazernes te gebruiken als opvangplaats voor asielzoekers is dermate gewichtig dat ze niet zonder parlementair debat kan worden genomen', vindt Filip Dewinter. Hij stuurde daarom een brief naar Siegfried Bracke.Op Twitter reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al op de vraag van Dewinter. 'Dewinter eist dringende samenkomst commissie BiZa. Heb hem er 10 maanden niet 1 keer gezien, maar hey, altijd ter beschikking vh Parlement', zo tweette de N-VA-staatssecretaris. In een volgende tweet meldde hij dat er komende woensdag 12 augustus om 10 uur een debat doorgaat in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De federale regering besloot donderdag om zo'n 2.500 extra opvangplaatsen te voorzien om de sterke toename van het aantal asielzoekers in België op te vangen. Volgens Dewinter 'misbruikt' Francken de parlementaire vakantieperiode om de inspraak van het parlement te omzeilen. 'Voor deze beslissing bestaat geen draagvlak bij het volk. Het is een miskenning van de democratie dat wij als volksvertegenwoordigers niet worden gehoord in een cruciaal dossier als dit'. Dewinter meent dat de creatie van extra opvangplaatsen nog meer asielzoekers zal aantrekken. 'Zolang we geen "push them back"-beleid instellen naar Australisch model, zullen extra opvangplaatsen werken als magneten voor nóg meer immigranten, blijft het dus dweilen met de kraan open en zullen er doden blijven vallen.'Het stadsbestuur van Vilvoorde vraagt intussen duidelijke afspraken voor de opvang van asielzoekers in de kazerne van Peutie. Daar zullen tijdelijk 124 opvangplaatsen worden voorzien. 'Het stadsbestuur wil waar mogelijk helpen om vluchtelingen op een menswaardige manier op te vangen, in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag,' zegt het stadsbestuur in een persbericht. 'Het bestuur wil echter ook snel kunnen ingrijpen wanneer er zich problemen zouden voordoen. In de tweede helft van augustus vindt overleg voor zo'n afsprakenkader plaats met alle betrokken partners.' Het omvormen van de kazerne tot tijdelijk opvangplaats zal geen financiële gevolgen hebben voor de stad, luidt het nog. (Belga/KVDA)