Regering beslist waar 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers komen

06/08/15 om 17:25 - Bijgewerkt om 18:01

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de verdeling van een 2.500-tal extra opvangplaatsen voor asielzoekers. De extra capaciteit, die voornamelijk komt van kazernes, is volgens staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nodig om de piek in het aantal asielaanvragen op te vangen.

Regering beslist waar 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers komen

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor asiel en migratie © BELGA

De regering raakte het tijdens een elektronische ministerraad eens om de opvangcapaciteit snel op te trekken. Na uitgebreid overleg ligt een lijst met opvanglocaties op tafel die op korte termijn 2.416 tot 2.756 extra plaatsen moet opleveren.

Concreet gaat het om de kazernes van Saint-Jean in Doornik (450 tot 790 plaatsen), de kazerne van Houthalen-Helchteren (600 plaatsen), het kwartier 'Westakkers' in Sint-Niklaas/Beveren-Waas (250 plaatsen), het kwartier Asiat in Vilvoorde (124 plaatsen) en de kazerne Saint-Laurent in Luik (100 plaatsen). Verder komt er een uitbreiding van de capaciteit in sites die al in gebruik zijn, zoals Florennes (132 plaatsen), opvangcentrum SamuSocial in Brussel (300 plaatsen) en plaatsen bij het Rode Kruis en Croix Rouge (300 plaatsen). Tot slot komen er ook extra plaatsen door de heropening van de centra van Sint-Pieters-Woluwe (80 plaatsen) en Holsbeek (80 plaatsen). De operatie kost 15 miljoen euro.

Forse toename

Het nieuws zat er al even aan te komen. Door de forse toename van het aantal asielaanvragen, met name sinds mei 2015, raakte de opvangcapaciteit voor asielzoekers in ons land stilaan volzet. Het algemene bezettingspercentage steeg de voorbije weken naar ruim 91 procent en in de collectieve opvang zelfs naar bijna 99 procent. De eerder voorziene buffercapaciteit van 2.100 plaatsen dreigde niet te volstaan en staatssecretaris Theo Francken moest daarom dringende ingrepen voorbereiden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners