De Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) heeft dinsdag een noodkreet gestuurd naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V), nadat Het Belang van Limburg maandag reeds berichtte dat de betalingsachterstand van Justitie aan gerechtstolken steeds meer oploopt. Het voorziene budget is op, waardoor de tolken pas in maart 2015 hun loon krijgen.

"Als gevolg van die situatie zitten heel wat beëdigd vertalers en tolken momenteel zonder inkomsten en staan ze op de rand van het faillissement", aldus de BKVT, die benadrukt dat het recht op een vertaling of de bijstand van een tolk een fundamenteel recht is. "Mochten de beëdigd vertalers of tolken uit het beeld verdwijnen, dan zou het hele gerechtelijke apparaat stilvallen."

De BKVT vraagt minister Geens daarom om dringend de vertegenwoordigers van de sector te ontmoeten en de nodige maatregelen te treffen om de openstaande facturen te betalen en om de "onwaardig lage" tarieven op te trekken. Op het kabinet van Geens wil men voorlopig geen reactie kwijt. (Belga/WB)

De Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) heeft dinsdag een noodkreet gestuurd naar minister van Justitie Koen Geens (CD&V), nadat Het Belang van Limburg maandag reeds berichtte dat de betalingsachterstand van Justitie aan gerechtstolken steeds meer oploopt. Het voorziene budget is op, waardoor de tolken pas in maart 2015 hun loon krijgen. "Als gevolg van die situatie zitten heel wat beëdigd vertalers en tolken momenteel zonder inkomsten en staan ze op de rand van het faillissement", aldus de BKVT, die benadrukt dat het recht op een vertaling of de bijstand van een tolk een fundamenteel recht is. "Mochten de beëdigd vertalers of tolken uit het beeld verdwijnen, dan zou het hele gerechtelijke apparaat stilvallen." De BKVT vraagt minister Geens daarom om dringend de vertegenwoordigers van de sector te ontmoeten en de nodige maatregelen te treffen om de openstaande facturen te betalen en om de "onwaardig lage" tarieven op te trekken. Op het kabinet van Geens wil men voorlopig geen reactie kwijt. (Belga/WB)