Vaccinproducent Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken, zo liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten.

De ziekenhuizen zullen de vaccins mogen gebruiken die ze in de diepvries hebben zitten, maar moeten dan wellicht een tweetal weken de vaccinaties uitstellen. "Hallucinant", zegt Cloet. "Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt dit uitgesteld. Voor de administraties van de ziekenhuizen is dit niet werkbaar. Aan de ziekenhuismedewerkers, die ondertussen een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd."

Ontgoocheling

De ontgoocheling over het uitstel is zeer groot. "Als ziekenhuis hebben wij steeds onze rol en verantwoordelijkheid in deze coronapandemie opgenomen. Sterker nog, we zijn steeds een stap verder gegaan, zowel tijdens de eerste coronagolf, in onderzoek bij de bestrijding van COVID-19 en nu recentelijk in onze rol als hub tijdens de vaccinatiecampagne en locatie voor sequencing van mogelijke coronavarianten", zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat samen met het Sint-Trudo-ziekenuis uit Sint Truiden als hub fungeerde voor de Pfizer-vaccins. "Om dan te elfder ure te horen dat nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend."

Volgens de ziekenhuizen wordt het dan ook moeilijk om medewerkers en artsen gemotiveerd te houden. "De teleurstelling bij onze teams in de frontlijn is enorm groot. We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten", aldus dr. Raf Lippens, directeur Sint-Trudo. "Het wordt zeer moeilijk om dat aan onze mensen die al bijna een jaar een uitputtende strijd voeren, uit te leggen dat zij nu niet in aanmerking komen voor een vaccin."

Beide ziekenhuizen zijn in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. "Wij hopen zowel voor ons ziekenhuis als de ziekenhuizen die we van hieruit als hubziekenhuis moeten bevoorraden, dat er snel duidelijkheid komt", besluit Lippens.

Cloet zegt te begrijpen dat Pfizer een zeer grote rol speelt, maar "er zou toch realistisch gecommuniceerd moeten worden en niet op basis van voorspellingen. Kondig zoiets pas aan als je 500 procent zekerheid hebt. De mensen zijn nu zwaar ontgoocheld en teleurgesteld. Hoe krijg je hen nu nog gemotiveerd?"

Vaccinproducent Pfizer kan geen zekerheid bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins in de komende weken, zo liet het Agentschap Zorg en Gezondheid weten.De ziekenhuizen zullen de vaccins mogen gebruiken die ze in de diepvries hebben zitten, maar moeten dan wellicht een tweetal weken de vaccinaties uitstellen. "Hallucinant", zegt Cloet. "Dit is een onmogelijke situatie voor de ziekenhuizen. Vrijdag kregen we nog bericht over 37.000 vaccins, nu wordt dit uitgesteld. Voor de administraties van de ziekenhuizen is dit niet werkbaar. Aan de ziekenhuismedewerkers, die ondertussen een jaar in de vuurlinie staan en ernaar hunkeren om weer op een normale manier te kunnen werken, krijg je dit niet meer uitgelegd." De ontgoocheling over het uitstel is zeer groot. "Als ziekenhuis hebben wij steeds onze rol en verantwoordelijkheid in deze coronapandemie opgenomen. Sterker nog, we zijn steeds een stap verder gegaan, zowel tijdens de eerste coronagolf, in onderzoek bij de bestrijding van COVID-19 en nu recentelijk in onze rol als hub tijdens de vaccinatiecampagne en locatie voor sequencing van mogelijke coronavarianten", zegt dr. Yves Breysem, algemeen directeur van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, dat samen met het Sint-Trudo-ziekenuis uit Sint Truiden als hub fungeerde voor de Pfizer-vaccins. "Om dan te elfder ure te horen dat nu door een achterstand in de levering het vaccinatieschema van het ziekenhuispersoneel in gedrang komt, is enorm teleurstellend en frustrerend." Volgens de ziekenhuizen wordt het dan ook moeilijk om medewerkers en artsen gemotiveerd te houden. "De teleurstelling bij onze teams in de frontlijn is enorm groot. We voelen ons op zijn minst gezegd in de steek gelaten door de overheid, die de voorbije dagen aanhoudend beloftes heeft gedaan om zo snel mogelijk te kunnen opstarten", aldus dr. Raf Lippens, directeur Sint-Trudo. "Het wordt zeer moeilijk om dat aan onze mensen die al bijna een jaar een uitputtende strijd voeren, uit te leggen dat zij nu niet in aanmerking komen voor een vaccin." Beide ziekenhuizen zijn in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. "Wij hopen zowel voor ons ziekenhuis als de ziekenhuizen die we van hieruit als hubziekenhuis moeten bevoorraden, dat er snel duidelijkheid komt", besluit Lippens. Cloet zegt te begrijpen dat Pfizer een zeer grote rol speelt, maar "er zou toch realistisch gecommuniceerd moeten worden en niet op basis van voorspellingen. Kondig zoiets pas aan als je 500 procent zekerheid hebt. De mensen zijn nu zwaar ontgoocheld en teleurgesteld. Hoe krijg je hen nu nog gemotiveerd?"