Een voorbeeld: "De energieconsumptie op piekmomenten in Vlaanderen loopt op tot 4 Gigawattuur (GWh). We hebben het berekend. Als je aan de gezinnen een inspanning van 10 procent vraagt door hen te vragen om bepaalde dingen, bijvoorbeeld douchen en wassen, buiten de piekuren (tussen 17 uur en 20 uur) te doen kan je een pak besparen. Dat kan gaan om 1.350 Megawattuur (MWh), gewoon door aan mensen te vragen op een ander moment energie te verbruiken", aldus minister Turtelboom.

Ter vergelijking: de uitgevallen kerncentrales van Tihange 2 en Doel 3 zijn samen goed voor zo'n 2.000 MWh. "Als naast de Vlamingen ook de Brusselaars en Walen hun consumptiegedrag aanpassen, kunnen we dat verlies aan capaciteit opvangen en mogelijk een afschakeling vermijden", klonk het.

Gevaarlijk

Volgens minister Turtelboom wordt een gezamenlijke informatie- en sensibiliseringscampagne gelanceerd op 3 november. De Open VLD-politica benadrukt ook dat er geen "paniekvoetbal" moet gespeeld worden. "Ik zeg daarmee misschien iets gevaarlijk, maar ik maak me er eigenlijk niet zoveel zorgen over. Al ben ik er natuurlijk wel constant mee bezig", zei Annemie Turtelboom nog. (Belga/TE)

Een voorbeeld: "De energieconsumptie op piekmomenten in Vlaanderen loopt op tot 4 Gigawattuur (GWh). We hebben het berekend. Als je aan de gezinnen een inspanning van 10 procent vraagt door hen te vragen om bepaalde dingen, bijvoorbeeld douchen en wassen, buiten de piekuren (tussen 17 uur en 20 uur) te doen kan je een pak besparen. Dat kan gaan om 1.350 Megawattuur (MWh), gewoon door aan mensen te vragen op een ander moment energie te verbruiken", aldus minister Turtelboom. Ter vergelijking: de uitgevallen kerncentrales van Tihange 2 en Doel 3 zijn samen goed voor zo'n 2.000 MWh. "Als naast de Vlamingen ook de Brusselaars en Walen hun consumptiegedrag aanpassen, kunnen we dat verlies aan capaciteit opvangen en mogelijk een afschakeling vermijden", klonk het. Volgens minister Turtelboom wordt een gezamenlijke informatie- en sensibiliseringscampagne gelanceerd op 3 november. De Open VLD-politica benadrukt ook dat er geen "paniekvoetbal" moet gespeeld worden. "Ik zeg daarmee misschien iets gevaarlijk, maar ik maak me er eigenlijk niet zoveel zorgen over. Al ben ik er natuurlijk wel constant mee bezig", zei Annemie Turtelboom nog. (Belga/TE)