Bart Tommelein herinnert aan het principe van onschendbaarheid van de woning, ingeschreven in artikel 15 van de Grondwet: 'De woning is onschendbaar; geen huiszoeking kan plaats hebben dan in de gevallen die de wet bepaalt en in de vorm die zij voorschrijft.'

De politiediensten kunnen vandaag een woning enkel betreden mits een huiszoekingsbevel van de rechter, zoals ingeschreven in het gerechtelijk wetboek. En voor Tommelein blijft dat best ook zo.

'Uitzonderingen voorzien betekent de deur openzetten voor andere vormen van huiszoekingen zonder gerechtelijk bevel (bijvoorbeeld bij inbraakalarm, domiciliefraude, ...),' zegt hij. 'Als liberaal kan ik het voorstel van DVZ daarom absoluut niet steunen. Open VLD wil geen uitholling van dit grondwettelijk recht'.

Politie

De DVZ wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om mensen zonder papieren op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Volgens de krant De Standaard onderzoekt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het voorstel.

Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft zich al tegen het voorstel uitgesproken. (Belga/KVDA)

Bart Tommelein herinnert aan het principe van onschendbaarheid van de woning, ingeschreven in artikel 15 van de Grondwet: 'De woning is onschendbaar; geen huiszoeking kan plaats hebben dan in de gevallen die de wet bepaalt en in de vorm die zij voorschrijft.'De politiediensten kunnen vandaag een woning enkel betreden mits een huiszoekingsbevel van de rechter, zoals ingeschreven in het gerechtelijk wetboek. En voor Tommelein blijft dat best ook zo. 'Uitzonderingen voorzien betekent de deur openzetten voor andere vormen van huiszoekingen zonder gerechtelijk bevel (bijvoorbeeld bij inbraakalarm, domiciliefraude, ...),' zegt hij. 'Als liberaal kan ik het voorstel van DVZ daarom absoluut niet steunen. Open VLD wil geen uitholling van dit grondwettelijk recht'. De DVZ wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om mensen zonder papieren op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Volgens de krant De Standaard onderzoekt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) het voorstel.Ook Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft zich al tegen het voorstel uitgesproken. (Belga/KVDA)