De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onderzoekt het voorstel. Dat schrijft De Standaard.

Als de DVZ aan de lokale politiediensten de opdracht geeft mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Als zij de deur niet opendoen, heeft de politie een huiszoekingsbevel van een rechter nodig. 'Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezig houdt', zegt Geert De Vulder (DVZ). Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt.

De organisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen is niet te spreken over het voorstel, waarin ze het bewijs ziet van de repressieve koers die alsmaar verder wordt gevaren. 'Nu al duwt DVZ vaak tegen de grenzen van het toelaatbare aan', zo moet blijken uit een rapport over gedwongen terugkeer van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat De Standaard kon inkijken. (Belga/AVE)

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil dat de politie op zijn vraag en zonder toestemming van een rechter een woning kan betreden om sans-papiers op te pakken, als zij de deur niet opendoen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) onderzoekt het voorstel. Dat schrijft De Standaard.Als de DVZ aan de lokale politiediensten de opdracht geeft mensen zonder papieren bij hen thuis op te pakken, mogen de agenten de woning niet zonder hun toestemming betreden. Als zij de deur niet opendoen, heeft de politie een huiszoekingsbevel van een rechter nodig. 'Maar er is geen enkele magistraat die zich daarmee bezig houdt', zegt Geert De Vulder (DVZ). Daarom streeft de DVZ naar een aanpassing van de wet op het politieambt. De organisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen is niet te spreken over het voorstel, waarin ze het bewijs ziet van de repressieve koers die alsmaar verder wordt gevaren. 'Nu al duwt DVZ vaak tegen de grenzen van het toelaatbare aan', zo moet blijken uit een rapport over gedwongen terugkeer van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat De Standaard kon inkijken. (Belga/AVE)