De Wever begrijpt niet dat opiniemaker Youssef Kobo voor CD&V mag werken. Dat zegt hij in een interview met Joods Actueel, vrijdag hernomen in De Morgen. Kobo werkt sinds eind vorig jaar als medewerker op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets.

"Ik wil er wat CD&V betreft geen partijpolitiek steekspel van maken, maar ik heb ook met grote ogen gekeken naar de rekrutering van Kobo", aldus De Wever. "Hij noemde mij 'de patroonheilige van alle racisten'. Zo zie je op de duur welke vrienden je hebt."

De uitspraak veroorzaakt heel wat ongenoegen bij CD&V-voorzitter Wouter Beke: "Ik erger mij aan het ranzige discours van N-VA", aldus Beke. "Dit is een discours dat je bij Trump ziet, maar nooit het mijne zal zijn. Ook als je verschilt van achtergrond, moet je respectvol met elkaar omgaan. We moeten mensen als individuele personen behandelen in plaats van permanent groepen te culpabiliseren."

"Collega Beke slaat de bal doelbewust mis als hij beweert dat ik moeite zou hebben met de heer Kobo als CD&V-medewerker omdat de betrokkene moslim is", reageert De Wever dan weer. "Daar heb ik uiteraard niet de minste problemen mee. Onze eigen partij telt mensen van de meest diverse geloofsovertuigingen."

Bestaan van Israël ontkennen

De Wever wil benadrukken dat hij Kobo niet pro-actief heeft aangevallen, maar enkel eerlijk heeft geantwoord op de vragen van Joods Actueel. "De reden dat ik me bezorgd uitte is onder meer het feit dat hij actief en veelvuldig het bestaansrecht van Israël ontkent", aldus De Wever. "Hij komt met veel uitspraken hierover dicht bij de grens van het antisemitisme en is duidelijk ideologisch geassocieerd met mensen die deze grens overschrijden, zoals bijvoorbeeld Abou Jahjah." De voorzitter wijst er op dat CD&V ook Abderrahim Lahlali in de rangen heeft. "Deze man verdedigt in heel Vlaanderen moslimextremisten en was ook de drijvende kracht achter de affaire-Blokkendoos. Tevens legde hij klacht neer tegen mij wegens racisme."

"Verder is er nog de opmerkelijke uitspraak in Knack van Buket Karaca, CD&V-mandataris, dat de "C" in de partijnaam niet meer voor christelijk staat", vervolgt De Wever. "Daarop kwam geen enkele tegenreactie vanuit de partij. Dan is het toch niet zo vreemd dat ik CD&V er van verdenk naar bepaalde stemmen te willen hengelen."

Zou Wouter Beke zich geen zorgen maken als N-VA-mandatarissen hem zouden beschuldigen van racisme en voor de rechtbank zouden dagen? Ik denk van wel, besluit hij.

(Belga/TE)

De Wever begrijpt niet dat opiniemaker Youssef Kobo voor CD&V mag werken. Dat zegt hij in een interview met Joods Actueel, vrijdag hernomen in De Morgen. Kobo werkt sinds eind vorig jaar als medewerker op het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets. "Ik wil er wat CD&V betreft geen partijpolitiek steekspel van maken, maar ik heb ook met grote ogen gekeken naar de rekrutering van Kobo", aldus De Wever. "Hij noemde mij 'de patroonheilige van alle racisten'. Zo zie je op de duur welke vrienden je hebt." De uitspraak veroorzaakt heel wat ongenoegen bij CD&V-voorzitter Wouter Beke: "Ik erger mij aan het ranzige discours van N-VA", aldus Beke. "Dit is een discours dat je bij Trump ziet, maar nooit het mijne zal zijn. Ook als je verschilt van achtergrond, moet je respectvol met elkaar omgaan. We moeten mensen als individuele personen behandelen in plaats van permanent groepen te culpabiliseren." "Collega Beke slaat de bal doelbewust mis als hij beweert dat ik moeite zou hebben met de heer Kobo als CD&V-medewerker omdat de betrokkene moslim is", reageert De Wever dan weer. "Daar heb ik uiteraard niet de minste problemen mee. Onze eigen partij telt mensen van de meest diverse geloofsovertuigingen." De Wever wil benadrukken dat hij Kobo niet pro-actief heeft aangevallen, maar enkel eerlijk heeft geantwoord op de vragen van Joods Actueel. "De reden dat ik me bezorgd uitte is onder meer het feit dat hij actief en veelvuldig het bestaansrecht van Israël ontkent", aldus De Wever. "Hij komt met veel uitspraken hierover dicht bij de grens van het antisemitisme en is duidelijk ideologisch geassocieerd met mensen die deze grens overschrijden, zoals bijvoorbeeld Abou Jahjah." De voorzitter wijst er op dat CD&V ook Abderrahim Lahlali in de rangen heeft. "Deze man verdedigt in heel Vlaanderen moslimextremisten en was ook de drijvende kracht achter de affaire-Blokkendoos. Tevens legde hij klacht neer tegen mij wegens racisme." "Verder is er nog de opmerkelijke uitspraak in Knack van Buket Karaca, CD&V-mandataris, dat de "C" in de partijnaam niet meer voor christelijk staat", vervolgt De Wever. "Daarop kwam geen enkele tegenreactie vanuit de partij. Dan is het toch niet zo vreemd dat ik CD&V er van verdenk naar bepaalde stemmen te willen hengelen." Zou Wouter Beke zich geen zorgen maken als N-VA-mandatarissen hem zouden beschuldigen van racisme en voor de rechtbank zouden dagen? Ik denk van wel, besluit hij. (Belga/TE)