Volgens de CD&V, die samen met N-VA en SP.A-Groen Londerzeel bestuurt, komt deze bevoegdheid toe aan Jozef De Borger, ex-burgemeester en huidig CD&V-schepen van Burgerlijke Stand.

In een mededeling wijst CD&V-fractieleider Greet Segers op het feit dat volgens de Nieuwe Gemeentewet de schepen van burgerlijke stand over alle bevoegdheden beschikt die eigen zijn aan de bediening van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en mag de burgemeester zich niet eigenmachtig in zijn plaats stellen. De N-VA pleegt hier volgens Segers bovendien zonder voorafgaandelijk overleg woordbreuk.

Fusie en ruzie

"We nemen dan ook geen akte van de administratief en juridisch onjuiste collegebeslissing van 4 januari 2016 waarin de bevoegdheid voor het voltrekken van huwelijken aan Sminate werd toegewezen", aldus Segers. De CD&V-raadsleden stapten dinsdagavond op uit de gemeenteraad net voor het vragenuurtje van de oppositie en nadat de voornaamste agendapunten behandeld en goedgekeurd werden.

Volgens Segers betekent de actie niet dat de CD&V de coalitie opblaast. "Uiteraard willen wij tijdens deze legislatuur op een constructieve manier blijven verder werken in deze coalitie", aldus Segers. Het is sinds Nadia Sminate de sjerp van De Borger overnam echter al het tweede conflict tussen beide partijen. Enkele weken geleden gaf CD&V forse kritiek op de suggestie van Sminate dat Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos zouden fuseren.

'Moeite met afscheid'

In een reactie ontkent Wouter De Ceukelaire, voorzitter van de N-VA-afdeling in Londerzeel, dat er sprake is van woordbreuk. "Er is nergens overeengekomen dat De Borger de volgende drie jaar de huwelijken mag voltrekken. Volgens de gemeentewet komt dit de burgemeester toe of een lid dat aangewezen is door het college. Aangezien het schepencollege beslist heeft dat Sminate dit moet doen kan er hierover geen twijfel bestaan. Het is in Londerzeel trouwens traditie dat de burgemeester huwelijken voltrekt. Ook De Borger heeft dit altijd gedaan alhoewel hij geen schepen van burgerlijke stand was", aldus De Ceukelaire.

De N-VA-voorzitter betreurt dat de CD&V op die manier de coalitie op de helling zet, maar zegt "dat zijn partij de volgende drie jaar wil verder werken zoals we bezig waren". De CD&V-actie is volgens De Ceukelaire overigens ingegeven door "eigenbelang". "We zien dit als een van naweeën van de burgemeestersoverdracht. De Borger, die de burgemeestersjerp lang droeg, heeft blijkbaar moeite om er afscheid van te nemen. Wij van onze kant willen ons de komende drie jaar concentreren op de belangrijkere zaken waarmee Londerzeel geconfronteerd wordt", aldus De Ceukelaire.

(Belga/RR)

Volgens de CD&V, die samen met N-VA en SP.A-Groen Londerzeel bestuurt, komt deze bevoegdheid toe aan Jozef De Borger, ex-burgemeester en huidig CD&V-schepen van Burgerlijke Stand.In een mededeling wijst CD&V-fractieleider Greet Segers op het feit dat volgens de Nieuwe Gemeentewet de schepen van burgerlijke stand over alle bevoegdheden beschikt die eigen zijn aan de bediening van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en mag de burgemeester zich niet eigenmachtig in zijn plaats stellen. De N-VA pleegt hier volgens Segers bovendien zonder voorafgaandelijk overleg woordbreuk. "We nemen dan ook geen akte van de administratief en juridisch onjuiste collegebeslissing van 4 januari 2016 waarin de bevoegdheid voor het voltrekken van huwelijken aan Sminate werd toegewezen", aldus Segers. De CD&V-raadsleden stapten dinsdagavond op uit de gemeenteraad net voor het vragenuurtje van de oppositie en nadat de voornaamste agendapunten behandeld en goedgekeurd werden. Volgens Segers betekent de actie niet dat de CD&V de coalitie opblaast. "Uiteraard willen wij tijdens deze legislatuur op een constructieve manier blijven verder werken in deze coalitie", aldus Segers. Het is sinds Nadia Sminate de sjerp van De Borger overnam echter al het tweede conflict tussen beide partijen. Enkele weken geleden gaf CD&V forse kritiek op de suggestie van Sminate dat Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos zouden fuseren.In een reactie ontkent Wouter De Ceukelaire, voorzitter van de N-VA-afdeling in Londerzeel, dat er sprake is van woordbreuk. "Er is nergens overeengekomen dat De Borger de volgende drie jaar de huwelijken mag voltrekken. Volgens de gemeentewet komt dit de burgemeester toe of een lid dat aangewezen is door het college. Aangezien het schepencollege beslist heeft dat Sminate dit moet doen kan er hierover geen twijfel bestaan. Het is in Londerzeel trouwens traditie dat de burgemeester huwelijken voltrekt. Ook De Borger heeft dit altijd gedaan alhoewel hij geen schepen van burgerlijke stand was", aldus De Ceukelaire. De N-VA-voorzitter betreurt dat de CD&V op die manier de coalitie op de helling zet, maar zegt "dat zijn partij de volgende drie jaar wil verder werken zoals we bezig waren". De CD&V-actie is volgens De Ceukelaire overigens ingegeven door "eigenbelang". "We zien dit als een van naweeën van de burgemeestersoverdracht. De Borger, die de burgemeestersjerp lang droeg, heeft blijkbaar moeite om er afscheid van te nemen. Wij van onze kant willen ons de komende drie jaar concentreren op de belangrijkere zaken waarmee Londerzeel geconfronteerd wordt", aldus De Ceukelaire. (Belga/RR)