De Waalse politiek is al enkele weken in de ban van het Publifinschandaal. Lokale mandatarissen voor de PS, de CDH en de MR bleken hoge bedragen te hebben ontvangen voor vergaderingen in nepadviesraden waar ze soms niet eens aanwezig waren. PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte vorige week al voor een directere link tussen de verloning en het geleverde werk. Daarnaast vraagt hij een verbod op het cumuleren van een burgemeesters- of schepenambt met die van een positie bij ene bedrijf dat met overheidsmiddelen werkt.

Stéphane Moreau (PS), burgemeester van Ans en topman van Nethys, de operationele tak van Publifin, zal wellicht zelf opstappen als burgemeester van de Luikse gemeente, in plaats van te wachten op een decreet dat beide functies combineren verbiedt. Dat heeft de Franstalige krant La Meuse vernomen in de entourage van Moreau. 'Hij zal minstens in de gemeenteraad aanwezig blijven', aldus een socialistische gezagsdrager dichtbij de Nethys-baas.

Le Vif schrijft daarnaast dat Di Rupo heeft gevraagd dat de afdrachten van partijgenoten die zetelen in Publifin-comités, worden doorgestort naar het Rode Kruis. De organisatie zou haar rekening daardoor met meer dan 100.000 euro zien aandikken.

De PS-statuten voorzien dat mandatarissen minstens 10 procent van hun bruto-vergoeding of van hun zitpenningen aan de partij moeten afdragen. Dat moet gebeuren bij de federatie waar ze onder vallen, in dit geval die van Hoei-Borgworm, Luik en Verviers. De eerste betalingen kwamen donderdag bij het Rode Kruis aan.

De Waalse politiek is al enkele weken in de ban van het Publifinschandaal. Lokale mandatarissen voor de PS, de CDH en de MR bleken hoge bedragen te hebben ontvangen voor vergaderingen in nepadviesraden waar ze soms niet eens aanwezig waren. PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte vorige week al voor een directere link tussen de verloning en het geleverde werk. Daarnaast vraagt hij een verbod op het cumuleren van een burgemeesters- of schepenambt met die van een positie bij ene bedrijf dat met overheidsmiddelen werkt.Stéphane Moreau (PS), burgemeester van Ans en topman van Nethys, de operationele tak van Publifin, zal wellicht zelf opstappen als burgemeester van de Luikse gemeente, in plaats van te wachten op een decreet dat beide functies combineren verbiedt. Dat heeft de Franstalige krant La Meuse vernomen in de entourage van Moreau. 'Hij zal minstens in de gemeenteraad aanwezig blijven', aldus een socialistische gezagsdrager dichtbij de Nethys-baas. Le Vif schrijft daarnaast dat Di Rupo heeft gevraagd dat de afdrachten van partijgenoten die zetelen in Publifin-comités, worden doorgestort naar het Rode Kruis. De organisatie zou haar rekening daardoor met meer dan 100.000 euro zien aandikken.De PS-statuten voorzien dat mandatarissen minstens 10 procent van hun bruto-vergoeding of van hun zitpenningen aan de partij moeten afdragen. Dat moet gebeuren bij de federatie waar ze onder vallen, in dit geval die van Hoei-Borgworm, Luik en Verviers. De eerste betalingen kwamen donderdag bij het Rode Kruis aan.