Philippe De Backer (Open VLD) zegt politiek vaarwel

Philippe de Backer, staatssecretaris van de Noordzee, Bestrijdijng van de Sociale Fraude en Privacy. © Belga

Ontslagnemend minister van Telecom, Digitale Agenda en Post Philippe De Backer stopt met politiek. Dat heeft hij zonet aangekondigd na afloop van het partijbestuur bij Open VLD. De Backer keert naar eigen zeggen terug naar zijn ‘eerste liefde’: wetenschap en ondernemerschap.

Het partijbestuur van de liberalen kwam donderdagochtend samen om de lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei te bekrachtigen. Maar de Antwerpse Kamerlijst moet het voorlopig zonder kopman of -vrouw stellen. Voorzitster Gwendolyn Rutten had huidig minister Philippe De Backer de vraag gesteld, maar hij besliste ‘enkele uren geleden’ pas om daar toch niet op in te gaan.

‘Ik keer terug naar mijn eerste liefde van wetenschap en ondernemerschap, en zal dus niet op een lijst staan in mei’, kondigde een emotionele De Backer aan. Hij zegt ook zijn plaats in de Antwerpse gemeenteraad vaarwel. De Backer benadrukte dat het om een ‘persoonlijke beslissing’ gaat, die losstaat van de speculatie over de liberale lijsttrekker in Antwerpen.

‘Ik ben een trotse Open VLD’er, ik heb altijd heel graag aan politiek gedaan, maar op een bepaald moment moet je ook eerlijk zijn met jezelf. Het was een heel moeilijke beslissing’, zei hij.

De Backer blijft nog tot de verkiezingen op post in de regering van lopende zaken, ‘met de passie die mij denk ik eigen is’.

Door de onverwachte beslissing van De Backer moeten de liberalen het in Antwerpen voorlopig zonder lijsttrekker stellen. Die keuze valt later, zei voorzitster Rutten.

De Wever: ‘groot verlies voor Antwerpen’

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt het nakende terugtreden van Philippe De Backer uit de politiek ‘een groot verlies voor de stad Antwerpen in de res publica’. De Wever wenst De Backer wel ‘alle succes in wat hij kiest. Ook SP.A-schepen Jinnih Beels zegt geschrokken te zijn van het nieuws.

De Backer was op 14 oktober nog Antwerps lijsttrekker voor Open VLD en onderhandelde vervolgens ruim twee maanden met De Wever over een akkoord voor een nieuw stadsbestuur met naast N-VA en Open Vld ook nog SP.A. Hij raakte ook verkozen in de gemeenteraad en legde daar onlangs nog de eed af, maar zal zich binnenkort laten opvolgen door Erica Caluwaerts.

Naast De Backer verlaat mogelijk ook De Wever zelf na de verkiezingen de Antwerpse politiek, aangezien hij de Vlaamse lijst van N-VA trekt en zich uitdrukkelijk kandidaat stelt voor het minister-presidentschap. Dat valt niet te combineren met het Antwerps burgemeesterschap.

Ook SP.A-schepen Jinnih Beels, die als lijsttrekker voor haar partij eveneens aan de Antwerpse bestuursonderhandelingen deelnam, noemt het vertrek van De Backer ‘een groot verlies’ voor de politiek. ‘Ik heb hem tijdens de onderhandelingen leren kennen als een fijne man en ben geschrokken van het nieuws’, laat ze weten.

Het Open Vld-partijbureau heeft donderdagochtend ook de lijsttrekkers voor de verkiezingen van mei afgeklopt. In Oost-Vlaanderen zorgt Kamerlid Carina Van Cauter voor de verrassing als kopvrouw van de Vlaamse lijst, in Brussel zal Vlaams minister Sven Gatz de gewestlijst van Guy Vanhengel duwen.

‘Emotioneel afscheid’

De Antwerpse afdeling van Open VLD zegt ’trots’ te zijn dat De Backer ‘zijn hart volgt’ en binnenkort de politiek verlaat voor zijn andere passies. ‘Wij zijn als afdeling verrast over deze wending’, zegt afdelingsvoorzitter Joost Germis. ‘We gaan ons nu beraden over de situatie.’

De Backer was bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober nog lijsttrekker voor Open VLD, raakte verkozen in de gemeenteraad en onderhandelde mee het bestuursakkoord ‘De Grote Verbinding’ van N-VA,SP.A en Open VLD.

‘Het vertrek van Philippe is een slag voor onze afdeling’, erkent Germis. ‘Philippe was een krachtige leider en een rasechte innovator die sinds het vertrek van Annemie Turtelboom in het voorjaar van 2016 het heft in handen heeft genomen.’

Germis heeft het over ‘een emotioneel afscheid’, maar zegt de beslissing van De Backer te respecteren. Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz, de vierde op de Antwerpse lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen, heeft het over een afscheid van zijn ‘brother in arms’ en looft De Backer omdat die ‘met een enorme passie en toewijding’ aan de partij heeft gebouwd. ‘Dat wij hem zullen missen, is een understatement’, zegt hij.

Partner Content