"De paus heeft hun priesterwijding ongedaan gemaakt. Ze zijn opnieuw gewone burgers", zegt Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie aan De Standaard en Het Nieuwsblad.

De betrokkenen zijnd e afgelopen paar jaar de laan uit gestuurd en hebben geen enkele functie meer binnen de Kerk. Ze krijgen geen loon meer en kunnen geen aanspraak meer maken op een woning. Het gaat volgens Scholtes om zeven diocesane priesters (parochiepriesters) en één pater. Die laatste is Erik Dejaeger, de oblaat die nu in Canada terechtstaat voor pedofilie.

Vangheluwe buiten schot

De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die zijn neef misbruikte, is door de paus niet uit zijn ambt ontzet. "Volgens het Belgische gerecht waren de feiten verjaard. In dat geval zijn ze ook verjaard volgens het kerkelijk recht en kan het Vaticaan niet optreden. Men heeft hem wel gevraagd het priesterambt in de praktijk niet meer uit te oefenen."

Het Vaticaan bevestigde vorige week dat er tussen 2011 en 2012 wereldwijd 384 priesters zijn ontslagen omdat ze zich bezondigden aan seksueel wangedrag. (Belga/TV)

"De paus heeft hun priesterwijding ongedaan gemaakt. Ze zijn opnieuw gewone burgers", zegt Tommy Scholtes, de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie aan De Standaard en Het Nieuwsblad. De betrokkenen zijnd e afgelopen paar jaar de laan uit gestuurd en hebben geen enkele functie meer binnen de Kerk. Ze krijgen geen loon meer en kunnen geen aanspraak meer maken op een woning. Het gaat volgens Scholtes om zeven diocesane priesters (parochiepriesters) en één pater. Die laatste is Erik Dejaeger, de oblaat die nu in Canada terechtstaat voor pedofilie.De voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die zijn neef misbruikte, is door de paus niet uit zijn ambt ontzet. "Volgens het Belgische gerecht waren de feiten verjaard. In dat geval zijn ze ook verjaard volgens het kerkelijk recht en kan het Vaticaan niet optreden. Men heeft hem wel gevraagd het priesterambt in de praktijk niet meer uit te oefenen."Het Vaticaan bevestigde vorige week dat er tussen 2011 en 2012 wereldwijd 384 priesters zijn ontslagen omdat ze zich bezondigden aan seksueel wangedrag. (Belga/TV)