Het Overlegcentrum van de Vlaamse Verenigingen (OVV) is niet te spreken over de voorstellen van de PS en koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (S.PA). "Schadelijk voor Vlaanderen," luidt het.

"Elke ernstige analyse bevestigt dat de Franstalige politici de Vlamingen slechts een fractie gunnen van wat die sinds 1999 vragen," schrijft het OVV op zijn website.

"In de recentste voorstellen steunen dotaties voor de gemeenschappen nog meer op de behoeften, in plaats van op fiscale capaciteit of autonomie. De Vlaamse Gemeenschap zou deels ontmanteld worden, want de kinderbijslag in Brussel zou op gewestelijke basis georganiseerd worden."

"Ook het extra geld voor Brussel haalt bestaande evenwichten onderuit. Brussel zou daardoor blijven ontsnappen aan een redelijke bijdrage tot de nodige saneringen."

Het voorstel van de Franstalige onderhandelaars laat de gemeenschappen volledig in de kou, stelt het OVV. "Reële extra autonomie voor gewesten en gemeenschappen blijft uit. De bestuurlijke versnippering neemt nog toe en de belastingdruk gaat waarschijnlijk nog omhoog."

Tabula rasa

De conclusie van het OVV luidt dan ook: "Schuif deze complexe rotzooi aan de kant. Herbegin met een tabula rasa! Maak het blad nu écht leeg."

"Er moeten zoveel mogelijk socio-economische hefbomen naar de deelstaten gaan. Kinderbijslag en gezondheidszorg naar de gemeenschappen, en/of werkloosheidsbeleid en mobiliteit naar de gewesten overdragen is alleen zinvol door een integrale overdracht met evenredige fiscale autonomie erbij. En extra geld voor Brussel kan, mits elke euro extra aan dezelfde criteria voldoet als andere openbare uitgaven."

N-VA en CD&V worden gespaard. Die partijen, aldus het OVV, verdedigen de legitieme belangen van de Vlamingen. "Ze doen dit goed en moeten dat volhouden. We hopen dat ook SP.A en Groen! de legitieme vragen van het Vlaamse electoraat zullen verdedigen."

Op 3 januari legt Vande Lanotte zijn nota voor aan N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Groen! en Ecolo. Tegen 5 januari wil hij weten of ze bereid zijn op basis van de nota verder te onderhandelen.

Het Overlegcentrum van de Vlaamse Verenigingen (OVV) is niet te spreken over de voorstellen van de PS en koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (S.PA). "Schadelijk voor Vlaanderen," luidt het. "Elke ernstige analyse bevestigt dat de Franstalige politici de Vlamingen slechts een fractie gunnen van wat die sinds 1999 vragen," schrijft het OVV op zijn website. "In de recentste voorstellen steunen dotaties voor de gemeenschappen nog meer op de behoeften, in plaats van op fiscale capaciteit of autonomie. De Vlaamse Gemeenschap zou deels ontmanteld worden, want de kinderbijslag in Brussel zou op gewestelijke basis georganiseerd worden." "Ook het extra geld voor Brussel haalt bestaande evenwichten onderuit. Brussel zou daardoor blijven ontsnappen aan een redelijke bijdrage tot de nodige saneringen." Het voorstel van de Franstalige onderhandelaars laat de gemeenschappen volledig in de kou, stelt het OVV. "Reële extra autonomie voor gewesten en gemeenschappen blijft uit. De bestuurlijke versnippering neemt nog toe en de belastingdruk gaat waarschijnlijk nog omhoog." Tabula rasa De conclusie van het OVV luidt dan ook: "Schuif deze complexe rotzooi aan de kant. Herbegin met een tabula rasa! Maak het blad nu écht leeg." "Er moeten zoveel mogelijk socio-economische hefbomen naar de deelstaten gaan. Kinderbijslag en gezondheidszorg naar de gemeenschappen, en/of werkloosheidsbeleid en mobiliteit naar de gewesten overdragen is alleen zinvol door een integrale overdracht met evenredige fiscale autonomie erbij. En extra geld voor Brussel kan, mits elke euro extra aan dezelfde criteria voldoet als andere openbare uitgaven." N-VA en CD&V worden gespaard. Die partijen, aldus het OVV, verdedigen de legitieme belangen van de Vlamingen. "Ze doen dit goed en moeten dat volhouden. We hopen dat ook SP.A en Groen! de legitieme vragen van het Vlaamse electoraat zullen verdedigen." Op 3 januari legt Vande Lanotte zijn nota voor aan N-VA, PS, CD&V, CDH, SP.A, Groen! en Ecolo. Tegen 5 januari wil hij weten of ze bereid zijn op basis van de nota verder te onderhandelen.