Oppositie vraagt tekst en uitleg over mogelijke komst van Puigdemont naar Brussel

30/10/17 om 16:38 - Bijgewerkt om 19:22

Bron: Belga

Oppositiepartijen Groen en sp.a vragen de meerderheid om tekst en uitleg over de mogelijke komst van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont naar ons land.

Oppositie vraagt tekst en uitleg over mogelijke komst van Puigdemont naar Brussel

Carles Puigdemont © REUTERS

Fractieleiders voor Groen en Ecolo, Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet, willen tekst en uitleg van premier Charles Michel (MR) in de Kamer, sp.a-fractieleidster Meryame Kitir wil minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan de tand voelen.

Het gonst maandagnamiddag van de geruchten dat de afgezette Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont in Brussel zou zijn. Volgens Spaanse media is hij van plan om in ons land politiek asiel aan te vragen en komt hij op uitnodiging van N-VA, al wordt het nieuws voorlopig nergens openlijk officieel bevestigd.

Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn alvast 'not amused', en eisen duidelijkheid. 'Door het toedoen van N-VA dreigt de Belgische geloofwaardigheid in dit dossier verloren te gaan. Als N-VA daadwerkelijk achter de rug van de premier initiatieven neemt in deze bijzonder gevoelige kwestie, is dat uiteraard een groot probleem', zeggen de groenen. Ecolo-Groen wil deze week nog tekst en uitleg van de premier in het parlement, en heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) gevraagd om de Kamer bijeen te roepen. 'Dit gaat over een heel belangrijk dossier. (...) Nu er zoveel onduidelijkheid is ontstaan over de Belgische houding, is het logisch dat de Kamer tekst en uitleg krijgt.'

Ook sp.a-fractieleidster Meryame Kitir eist duidelijkheid, maar dan van de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De socialisten willen onder meer weten of die wist van Puigdemonts komst naar Brussel, en of er georganiseerd contact is tussen N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en Puigdemont.

Vorige week kwam het ei zo na tot een diplomatieke rel met Spanje, omdat premier Charles Michel (MR) het geweld van de Spaanse politie tegen Catalaanse betogers had veroordeeld. Theo Francken gooide afgelopen weekend olie op het vuur, door te suggereren dat Puigdemont 'asiel kan aanvragen in ons land'.

Ook voormalig premier Elio di Rupo vraagt Charles Michel opheldering over de eventuele passage van Puigdemont. 'Het wordt tijd dat Michel uitleg geeft over het waarschijnlijk bezoek van Puigdemont aan Brussel. Het gaat om de geloofwaardigheid van ons land', aldus Di Rupo op Twitter.

De Franstalige socialisten sluiten zich aan bij Ecolo-Groen en vragen meer uitleg van de premier. CdH-fractieleidster Catherine Fonck heeft 'de eerste minister gevraagd zijn stilte te doorbreken en een einde te stellen aan het onacceptabele gedrag van een partij die deel uitmaakt van de regering die hij zou moeten leiden', zegt ze. Ook de Franstalige humanisten willen de premier in de Kamer aan de tand voelen.

Onze partners