Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo pleitte zondag in het VTM-nieuws voor de afschaffing van de Senaat en de provincies. Hij wil ook minder gemeenten en intercommunales en eenvoudigere politieke structuren in Brussel. Er zijn volgens hem 'te veel beroepspolitici in dit land'.

In De zevende dag zei ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) dat ons land veel te veel parlementsleden telt. N-VA-fractieleider Peter De Roover zei dat zijn partij al voorgesteld heeft om het aantal parlementsleden te verlagen, van 150 in de Kamer naar 100.

Geen reactie

Maar alvast voor het Vlaams Parlement hebben diezelfde partijen het onmogelijk gemaakt dat het aantal mandaten ook effectief krimpt, meldt De Morgen.

Dit voorjaar stuurde het ministerie van Binnenlandse Zaken namelijk een brief naar alle regionale assemblees met de vraag of ze de samenstelling van hun halfrond of de modaliteiten om verkozen te worden, willen wijzigen, schrijft de krant. Het is Binnenlandse Zaken dat in mei de regionale verkiezingen organiseert. 'Wij hebben die brief ontvangen en voorgelegd aan het Uitgebreid Bureau waarin alle fractieleiders vertegenwoordigd zijn', bevestigt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), zelf ook een hevig voorstander van drastische inperking. 'Maar niemand heeft daar ook maar enige opmerking bij gemaakt. Dus hebben we Binnenlandse Zaken laten weten dat we ook volgende legislatuur met 124 blijven.'

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt.

Ook de andere regio's knipten niet in het aantal zitjes. Minstens tot 2024 blijft het aantal regionale volksvertegenwoordigers dus gelijk.

Dat geldt ook voor het aantal Kamerleden en een eventuele afschaffing van de Senaat. Die vereisen namelijk wel een grondwetswijziging.

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo pleitte zondag in het VTM-nieuws voor de afschaffing van de Senaat en de provincies. Hij wil ook minder gemeenten en intercommunales en eenvoudigere politieke structuren in Brussel. Er zijn volgens hem 'te veel beroepspolitici in dit land'.In De zevende dag zei ook Gerolf Annemans (Vlaams Belang) dat ons land veel te veel parlementsleden telt. N-VA-fractieleider Peter De Roover zei dat zijn partij al voorgesteld heeft om het aantal parlementsleden te verlagen, van 150 in de Kamer naar 100.Maar alvast voor het Vlaams Parlement hebben diezelfde partijen het onmogelijk gemaakt dat het aantal mandaten ook effectief krimpt, meldt De Morgen.Dit voorjaar stuurde het ministerie van Binnenlandse Zaken namelijk een brief naar alle regionale assemblees met de vraag of ze de samenstelling van hun halfrond of de modaliteiten om verkozen te worden, willen wijzigen, schrijft de krant. Het is Binnenlandse Zaken dat in mei de regionale verkiezingen organiseert. 'Wij hebben die brief ontvangen en voorgelegd aan het Uitgebreid Bureau waarin alle fractieleiders vertegenwoordigd zijn', bevestigt Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), zelf ook een hevig voorstander van drastische inperking. 'Maar niemand heeft daar ook maar enige opmerking bij gemaakt. Dus hebben we Binnenlandse Zaken laten weten dat we ook volgende legislatuur met 124 blijven.' Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bevestigt. Ook de andere regio's knipten niet in het aantal zitjes. Minstens tot 2024 blijft het aantal regionale volksvertegenwoordigers dus gelijk. Dat geldt ook voor het aantal Kamerleden en een eventuele afschaffing van de Senaat. Die vereisen namelijk wel een grondwetswijziging.