‘Mevrouw De Block, u gedraagt zich als een Vlaams minister’

Maggie De Block © Belga

In de Kamer is het tot een aanvaring gekomen tussen CDH-fractieleidster Catherine Fonck en minister van Sociale Zaken Maggie De Block over de numerus clausus in de opleidingen geneeskunde.

Zoals bekend geldt in Vlaanderen een ingangsexamen voor wie de studies geneeskunde en tandheelkunde wil aanvangen. Dat moet er voor zorgen dat er niet te veel mensen afstuderen en voorkomen dat er onvoldoende RIZIV-nummers voor hen voorhanden zijn. In Franstalig België geldt pas een filter na het eerste studiejaar. Het parlement van de Franse gemeenschap keurde die regel goed, op voorstel van minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt. De beslissing is niet naar de zin van Vlaanderen en van het federale niveau.

Minister De Block stelt zich vragen bij de efficiëntie van de filter en liet haar ongenoegen over de gang van zaken in Franstalig België de voorbije maanden duidelijk horen. De Block wil een evaluatie van de filter afwachten, die niet voor halfweg 2016 mogelijk zal zijn, alvorens ze het licht op groen zet voor de aflevering van nieuwe Riziv-nummers. Dat belet evenwel niet dat er dit jaar Riziv-nummers kunnen worden uitgereikt, bijvoorbeeld door de quota van de latere jaren in rekening te brengen. “Ik heb niet de gewoonte dit soort zaken te zeggen, maar gezien de manier waarop u de voorbije maanden hebt gehandeld, moet ik jammer genoeg zeggen dat u zich meer gedraagt als een Vlaamse minister dan een federale minister. Dat is totaal onaanvaardbaar”, zei Catherine Fonck (CDH), wiens partij in Franstalig België deel van de meerderheid uitmaakt.

Communautair

“Dit is schandalig. U hebt problemen met uw geheugen”, riposteerde De Block. Zij gaf een historiek van het dossier, vanaf dat “studenten in nood” bij haar zijn komen aankloppen om een oplossing uit te dokteren. Dat is uitgemond in een voorstel voor alle deelentiteiten. “Het is mijn indruk dat men van het Riziv-dossier een communautair probleem heeft gemaakt, terwijl de deelentiteiten hun verantwoordelijkheid hebben genomen”, vond ook André Frédéric (PS), de partijgenoot van minister Marcourt.

“Het is al twintig jaar een communautair probleem”, reageerde De Block, die gesteund werd door Valerie Van Peel (N-VA). “Hou op met constant de zwarte piet door te schuiven naar de federale minister die de problemen oplost. Indien jullie geen communautaire dossiers willen, roep er dan ook geen in het leven”, laakte Van Peel de beslissing van Marcourt.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content