De Vlaamse milieumaatschappij publiceert maandag een statistisch rapport over de Vlaamse waterbedrijven in 2018. In totaal werden 920 klanten effectief afgesloten van de watertoevoer. Tegenover 2017 betekent dit een daling van het aantal afgesloten klanten met 1.042 gezinnen of -57,2 pct. 17 afsluitingen gebeurden omwille van leegstand. Aan de andere kant stijgt het aantal afbetalingsplannen voor drinkwater.

'Dat de waterbedrijven steeds minder mensen afsluiten is positief', zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA).. 'Tegelijk is het aantal afbetalingsplannen sinds 2012 sterk gestegen van 34.396 naar 62.646. Dat wil zeggen dat steeds meer sociaal zwakkeren effectief geholpen worden in de beheersing van hun betalingsproblemen.'

Maar het nieuwe regeerakkoord voorziet ook maatregelen om gezinnen verder te helpen. 'Zo is de uitrol van slimme watermeters niet alleen belangrijk om snel lekken te detecteren, het helpt gezinnen om hun waterverbruik beter op te volgen en te beheren, en dus ook bewuster om te gaan met water en de kost daarvan. Want ik zou graag wonen in een Vlaanderen waar waterafsluitingen enkel nog gebeuren bij fraude', aldus de minister.

Groen: 'Schande voor een welvarende regio als de onze'

Oppositiepartij Groen reageert scherp op de cijfers. Dat er bijna 30.000 mensen meer moeten terugvallen op afbetalingsplannen is volgens Groen-parlementslid Johan Danen 'een schande voor een welvarende regio als de onze'. 'Het zou niet mogen dat gezinnen in een welvarende regio als de onze zich zorgen maken over zo'n essentieel goed als water', aldus Danen. Hij vraagt aan minister Demir om een onderzoek te doen naar de oorzaken van de forse stijging van het aantal afbetalingsplannen.

De Vlaamse milieumaatschappij publiceert maandag een statistisch rapport over de Vlaamse waterbedrijven in 2018. In totaal werden 920 klanten effectief afgesloten van de watertoevoer. Tegenover 2017 betekent dit een daling van het aantal afgesloten klanten met 1.042 gezinnen of -57,2 pct. 17 afsluitingen gebeurden omwille van leegstand. Aan de andere kant stijgt het aantal afbetalingsplannen voor drinkwater. 'Dat de waterbedrijven steeds minder mensen afsluiten is positief', zegt Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA).. 'Tegelijk is het aantal afbetalingsplannen sinds 2012 sterk gestegen van 34.396 naar 62.646. Dat wil zeggen dat steeds meer sociaal zwakkeren effectief geholpen worden in de beheersing van hun betalingsproblemen.' Maar het nieuwe regeerakkoord voorziet ook maatregelen om gezinnen verder te helpen. 'Zo is de uitrol van slimme watermeters niet alleen belangrijk om snel lekken te detecteren, het helpt gezinnen om hun waterverbruik beter op te volgen en te beheren, en dus ook bewuster om te gaan met water en de kost daarvan. Want ik zou graag wonen in een Vlaanderen waar waterafsluitingen enkel nog gebeuren bij fraude', aldus de minister. Oppositiepartij Groen reageert scherp op de cijfers. Dat er bijna 30.000 mensen meer moeten terugvallen op afbetalingsplannen is volgens Groen-parlementslid Johan Danen 'een schande voor een welvarende regio als de onze'. 'Het zou niet mogen dat gezinnen in een welvarende regio als de onze zich zorgen maken over zo'n essentieel goed als water', aldus Danen. Hij vraagt aan minister Demir om een onderzoek te doen naar de oorzaken van de forse stijging van het aantal afbetalingsplannen.