Lieve Truyman verkozen tot rechterhand van Bart De Wever

© Belga

Lieve Truyman is de nieuwe ondervoorzitter bij N-VA. De 41-jarige schepen uit Temse haalde het zaterdag op de partijraad verrassend met 54 procent van de stemmen van Vlaams parlementslid Maaike De Vreese. Dat meldt de partijwoordvoerder. Truyman volgt als ondervoorzitter Valerie Van Peel op, die in juni haar afscheid aankondigde. Truyman vormt samen met Steven Vandeput het nieuwe ondervoorzittersduo bij N-VA.

De partijraad van N-VA heeft zaterdag gestemd over de opvolging van Valerie Van Peel als ondervoorzitter van de partij. De raad kon kiezen tussen Maaike De Vreese, het 38-jarige Vlaams parlementslid uit Brugge, en Lieve Truyman, de 41-jarige eerste schepen uit het Oost-Vlaamse Temse. 

De Vreese leek vooraf met haar grotere bekendheid en haar rol als poulain van voormalig staatssecretaris Theo Francken duidelijk de favoriet, maar het is niet de eerste keer dat de N-VA-partijraad een onverwachte of tegendraadse beslissing neemt.  Dat de keuze als een verrassing komt, mag ook blijken uit de voorbeschouwing van Knack.

Truyman is N-VA-schepen in Temse. Ze gaf een aantal jaren les aan de VTS in Sint-Niklaas en stapte nadien over naar de banksector. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd Truyman schepen in Temse. Ze mag dan misschien geen bekende zijn bij het brede publiek, binnen de partij was ze wel al sinds 2014 actief binnen de partijraad en als voorzitter van het comité van toezicht. Truyman is gehuwd en is moeder van drie kinderen.

Voor De Vreese is het de tweede keer dat ze het onderspit delft bij de verkiezingen tot ondervoorzitter. Zo moest ze eerder dit jaar ook de duimen leggen tegen Steven Vandeput, toen in opvolging van Lorin Parys. 

Wat zaterdag mogelijk ook heeft meegespeeld, is dat De Vreese zelf niet aanwezig was omdat ze voor een opleiding in de VS zit. Zij verdedigde haar kandidatuur daarom via een videoboodschap. Truyman van haar kant legde in haar speech de nadruk op de lokale verankering van de partij.

De Vreese wenst Truyman op Twitter alvast veel succes. ‘Je hebt een belangrijke taak te vervullen richting 2024! En natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik had dit oprecht met enorm veel goesting en energie graag gedaan’, aldus De Vreese.

De Brugse is niet van plan om bij de pakken te blijven zitten: ‘Ik ben in de Verenigde Staten momenteel omringd door een groep fantastische mensen. Het worden dagen vol van politiek uitdagende gesprekken, van migratie over economie en geopolitieke uitdagingen. Tegen de Septemberverklaring ben ik terug om er in te vliegen!’

Partner Content