De bisdommen kunnen de verliezen enkel nog stutten dankzij hun financiële beleggingen of door uitzonderlijke opbrengsten, zoals de verkoop van een gebouw, zo schrijft De Tijd.

Conservatieve beleggingsstrategie

Zo vertoonde de jongste jaarrekening van de centrale vzw van het bisdom Antwerpen een verlies van 2 miljoen euro per jaar. Het bisdom heeft nog voor 75 miljoen euro geldbeleggingen, "maar riante winsten levert dat niet op omdat onze beleggingsstrategie conservatief is", zegt Luc Van Damme, de Antwerpse 'bisschoppelijk afgevaardigde voor het beheer van het tijdelijke'.

Ook Koen Vlaeminck, de woordvoerder van het bisdom Gent, bevestigt dat de operationele verliezen "zeker een uitdaging zijn voor alle bisdommen". Hij oppert dat de situatie misschien wat zou verbeteren, indien bijvoorbeeld leken ook door de staat zouden worden betaald.

Crisis en vergoedingen seksueel misbruik

"We hebben met de crisis van 2008 een zware klap gekregen. Maar we doen er alles aan om de waarde van ons kapitaal te behouden", zegt Patrick Dubois, de financieel verantwoordelijke voor het aartsbisdom in Mechelen. "We besteden alleen wat we kunnen, maar sommige evangelische of pastorale prioriteiten kosten nu eenmaal geld en wegen op ons operationeel resultaat", benadrukt hij. "Zo lopen onze voorzieningen om de slachtoffers van seksueel misbruik te vergoeden flink op. Al 75.000 euro in 2011 en meer dan 100.000 euro in 2012". (Belga/TE)

De bisdommen kunnen de verliezen enkel nog stutten dankzij hun financiële beleggingen of door uitzonderlijke opbrengsten, zoals de verkoop van een gebouw, zo schrijft De Tijd. Conservatieve beleggingsstrategie Zo vertoonde de jongste jaarrekening van de centrale vzw van het bisdom Antwerpen een verlies van 2 miljoen euro per jaar. Het bisdom heeft nog voor 75 miljoen euro geldbeleggingen, "maar riante winsten levert dat niet op omdat onze beleggingsstrategie conservatief is", zegt Luc Van Damme, de Antwerpse 'bisschoppelijk afgevaardigde voor het beheer van het tijdelijke'. Ook Koen Vlaeminck, de woordvoerder van het bisdom Gent, bevestigt dat de operationele verliezen "zeker een uitdaging zijn voor alle bisdommen". Hij oppert dat de situatie misschien wat zou verbeteren, indien bijvoorbeeld leken ook door de staat zouden worden betaald. Crisis en vergoedingen seksueel misbruik"We hebben met de crisis van 2008 een zware klap gekregen. Maar we doen er alles aan om de waarde van ons kapitaal te behouden", zegt Patrick Dubois, de financieel verantwoordelijke voor het aartsbisdom in Mechelen. "We besteden alleen wat we kunnen, maar sommige evangelische of pastorale prioriteiten kosten nu eenmaal geld en wegen op ons operationeel resultaat", benadrukt hij. "Zo lopen onze voorzieningen om de slachtoffers van seksueel misbruik te vergoeden flink op. Al 75.000 euro in 2011 en meer dan 100.000 euro in 2012". (Belga/TE)