KU Leuven zet professor pedagogie aan de deur die studente verkrachtte in Barcelona

© Getty Images

De KU Leuven heeft de professor pedagogie die een studente in Barcelona verkracht heeft met onmiddellijke ingang ontslagen, zo heeft de universiteit dinsdag bekendgemaakt. Hij verliest ook zijn ambtenarenpensioen. Daarmee heeft de KU Leuven gekozen voor de zwaarste tuchtsanctie mogelijk.

De professor was al gerechtelijk veroordeeld voor de verkrachting van een studente, nu is ook de officiële tuchtsanctie van de universiteit uitgesproken. De man was in beroep gegaan tegen een eerste uitspraak van de interne procedure van de universiteit, maar de tuchtinstantie heeft nu een definitieve uitspraak gedaan. 

De zaak draait rond een professor pedagogie die in 2016 een studente verkracht heeft tijdens een studiereis in Barcelona. Twee jaar later werd een officiële klacht ingediend, in oktober vorig jaar werd de professor veroordeeld door de rechtbank in Tongeren.

Toen het nieuws uitlekte, werd de Leuvense universiteit fel bekritiseerd: de instelling zou niet kordaat genoeg hebben opgetreden tegen de professor. Zelfs na de officiële klacht in 2018 zou de man nog maanden aan de slag zijn geweest en mocht hij het academiejaar afwerken. 

Uiteindelijk bleek dat de KU Leuven niets te verwijten viel: het gerecht had “met expliciete aandrang” gevraagd om “niets te doen wat de verdachte zou kunnen alarmeren”.

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) had ermee gedreigd 1,4 miljoen euro aan subsidies voor een project van de KU Leuven in te trekken, maar moest op die beslissing terugkomen. 

Vanaf september 2018 mocht de universiteit wel maatregelen nemen tegen de professor: vanaf toen mocht de man onder meer geen contact meer hebben met studenten en de KU Leuven-gebouwen betreden. Met de uitspraak van de definitieve sanctie is de interne tuchtprocedure afgerond.

Partner Content