John Crombez is met 77,6 procent verkozen tot voorzitter van de SP.A. Uittredend voorzitter Bruno Tobback haalde 22,4 procent. Dat is bekendgemaakt op het partijcongres in Brussel. Meer dan de helft van de leden brachten hun stem uit, wat uitzonderlijk is voor de partij.

De SP.A-leden konden de voorbije weken per brief hun stem uitbrengen. De stemmen werden vrijdag geteld en de nieuwe voorzitter zou de dag nadien op het administratief congres worden voorgesteld. Maar vrijdagnamiddag lekte toch uit wie de voorzittersverkiezingen had gewonnen.

Alternatief

'Laten we bouwen aan een beweging die een alternatief is en waarrond mensen zich verenigen. Laten we samen deze partij de fierheid geven die ze verdient'. Zo besloot John Crombez zijn eerste toespraak als voorzitter van de SP.A tijdens het partijcongres in Brussel. Hij bevestigde ook dat hij ontslag zal nemen uit het Vlaams Parlement om al zijn energie in het voorzitterschap te steken.

Crombez haalde uit naar de manier waarop de regeringen besparen. 'Ze hebben gekozen om 6 miljoen mensen de index te ontzeggen en zo 2,3 miljard op hen te besparen. Tuurlijk is er een alternatief. Diezelfde bijdrage van twee procent van de tien rijkste families zou hetzelfde opbrengen', klonk het. 'Er is een alternatief. En dat alternatief zijn wij. Het moet anders en het kan anders".

Cumul afschaffen

Bruno Tobback, Belga
Bruno Tobback © Belga

De nieuwe voorzitter legde meteen ook een drukke agenda op tafel. Maandag komt het nieuw verkozen partijbestuur reeds samen. Tegen september moet een duidelijk plan van aanpak op tafel liggen, dat voorbereid wordt op de fractiedagen in juli. In december volgt er een inhoudelijk congres en in 2016 een statutair congres over onder de decumul. Crombez wil onder meer de cumul van een parlementair mandaat en het burgemeesterschap afschaffen.

John Crombez dankte ook zijn tegenstrever en voorganger Bruno Tobback voor zijn werk van de afgelopen jaren en het debat van de afgelopen maanden, en strooide ook met bloemetjes naar zijn running-mate, Stephanie Van Houtven, meteen ook de nieuwe ondervoorzitster van de partij.

Daarnaast vroeg hij een luid applaus voor Steve Stevaert en wenste hij de Gentse burgemeester Daniël Termont veel beterschap. (Belga/AVE)

John Crombez is met 77,6 procent verkozen tot voorzitter van de SP.A. Uittredend voorzitter Bruno Tobback haalde 22,4 procent. Dat is bekendgemaakt op het partijcongres in Brussel. Meer dan de helft van de leden brachten hun stem uit, wat uitzonderlijk is voor de partij.De SP.A-leden konden de voorbije weken per brief hun stem uitbrengen. De stemmen werden vrijdag geteld en de nieuwe voorzitter zou de dag nadien op het administratief congres worden voorgesteld. Maar vrijdagnamiddag lekte toch uit wie de voorzittersverkiezingen had gewonnen. 'Laten we bouwen aan een beweging die een alternatief is en waarrond mensen zich verenigen. Laten we samen deze partij de fierheid geven die ze verdient'. Zo besloot John Crombez zijn eerste toespraak als voorzitter van de SP.A tijdens het partijcongres in Brussel. Hij bevestigde ook dat hij ontslag zal nemen uit het Vlaams Parlement om al zijn energie in het voorzitterschap te steken.Crombez haalde uit naar de manier waarop de regeringen besparen. 'Ze hebben gekozen om 6 miljoen mensen de index te ontzeggen en zo 2,3 miljard op hen te besparen. Tuurlijk is er een alternatief. Diezelfde bijdrage van twee procent van de tien rijkste families zou hetzelfde opbrengen', klonk het. 'Er is een alternatief. En dat alternatief zijn wij. Het moet anders en het kan anders". De nieuwe voorzitter legde meteen ook een drukke agenda op tafel. Maandag komt het nieuw verkozen partijbestuur reeds samen. Tegen september moet een duidelijk plan van aanpak op tafel liggen, dat voorbereid wordt op de fractiedagen in juli. In december volgt er een inhoudelijk congres en in 2016 een statutair congres over onder de decumul. Crombez wil onder meer de cumul van een parlementair mandaat en het burgemeesterschap afschaffen. John Crombez dankte ook zijn tegenstrever en voorganger Bruno Tobback voor zijn werk van de afgelopen jaren en het debat van de afgelopen maanden, en strooide ook met bloemetjes naar zijn running-mate, Stephanie Van Houtven, meteen ook de nieuwe ondervoorzitster van de partij. Daarnaast vroeg hij een luid applaus voor Steve Stevaert en wenste hij de Gentse burgemeester Daniël Termont veel beterschap. (Belga/AVE)