Jambon zei dat in De Ochtend op Radio 1.

Impasse

De federale regering blijft zoeken naar een oplossing over de verdeeldheid over het migratiepact van de Verenigde Naties, ook bekend als het pact van Marrakesh. Terwijl de andere partijen vinden dat ons land zich achter het pact moet scharen, blijft N-VA als enige binnen de regering met fundamentele vragen zitten. Het is afwachten of en hoe een elegante oplossing kan worden gevonden. Hier en daar is al gespeculeerd over een mogelijke val van de regering-Michel.

Maar dat is volgens Jambon alvast 'niet de bedoeling' van zijn partij. 'De regering heeft al voor veel hete vuren gestaan. Iedere keer zijn we erdoor geraakt', aldus Jambon. 'Onze bedoeling is niet om de regering te laten vallen, onze bedoeling is om de gevolgen van het pact tegen te houden', zegt de N-VA'er.

Jambon laat er wel geen misverstand over verstaan. Premier Michel kan de goedkeuring van het pact niet zonder meer doordrukken of de tekst op eigen houtje goedkeuren. 'De premier kan het niet goedkeuren tegen de zin van één van zijn coalitiepartners. Je hebt vier partijen nodig om een beslissing te nemen', zegt Jambon.

De regering heeft nog twee weken om een oplossing te vinden: het pact wordt op 10 en 11 december (wellicht) goedgekeurd op een VN-top in het Marokkaanse Marrakesh.

Jambon zei dat in De Ochtend op Radio 1. De federale regering blijft zoeken naar een oplossing over de verdeeldheid over het migratiepact van de Verenigde Naties, ook bekend als het pact van Marrakesh. Terwijl de andere partijen vinden dat ons land zich achter het pact moet scharen, blijft N-VA als enige binnen de regering met fundamentele vragen zitten. Het is afwachten of en hoe een elegante oplossing kan worden gevonden. Hier en daar is al gespeculeerd over een mogelijke val van de regering-Michel. Maar dat is volgens Jambon alvast 'niet de bedoeling' van zijn partij. 'De regering heeft al voor veel hete vuren gestaan. Iedere keer zijn we erdoor geraakt', aldus Jambon. 'Onze bedoeling is niet om de regering te laten vallen, onze bedoeling is om de gevolgen van het pact tegen te houden', zegt de N-VA'er. Jambon laat er wel geen misverstand over verstaan. Premier Michel kan de goedkeuring van het pact niet zonder meer doordrukken of de tekst op eigen houtje goedkeuren. 'De premier kan het niet goedkeuren tegen de zin van één van zijn coalitiepartners. Je hebt vier partijen nodig om een beslissing te nemen', zegt Jambon. De regering heeft nog twee weken om een oplossing te vinden: het pact wordt op 10 en 11 december (wellicht) goedgekeurd op een VN-top in het Marokkaanse Marrakesh.