België werd er door Turkije van op de hoogte gebracht dat Ibrahim El Bakraoui eind juni 2015 opgepakt was, maar vernam pas dat hij naar Nederland was uitgewezen nadat het vliegtuig op Schiphol was geland. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Ook al wil Geens de Kamercommissie vrijdag al eerste inlichten over de exacte chronologie van wat vorige zomer gebeurd is, stond hij erop de internationale pers kort in te lichten over de stand van zaken.

'Zoals een normale Belg'

De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat Ibrahim El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol "zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar", aldus Geens in de perszaal van het Justus Lipsius-gebouw.

Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui "zoals een normale Belg" de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt.

"Dat is de info waar we nu over beschikken, maar die wordt nog verder geverifieerd. Morgen hebben we het debat in het parlement", aldus nog Geens. (Belga/AVE)

België werd er door Turkije van op de hoogte gebracht dat Ibrahim El Bakraoui eind juni 2015 opgepakt was, maar vernam pas dat hij naar Nederland was uitgewezen nadat het vliegtuig op Schiphol was geland. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd na afloop van de spoedzitting van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.Ook al wil Geens de Kamercommissie vrijdag al eerste inlichten over de exacte chronologie van wat vorige zomer gebeurd is, stond hij erop de internationale pers kort in te lichten over de stand van zaken.De Turken lieten België eind juni 2015 weten dat Ibrahim El Bakraoui opgepakt was en waarvoor, maar zetten hem op 14 juli op een vliegtuig richting Schiphol "zonder verdere verwittiging dat hij zou worden uitgewezen en naar waar", aldus Geens in de perszaal van het Justus Lipsius-gebouw.Omdat niemand ervan op de hoogte was gebracht dat hij op Schiphol zou landen, kon El Bakraoui "zoals een normale Belg" de luchthaven betreden. Hij kon dus ook niet worden opgepakt."Dat is de info waar we nu over beschikken, maar die wordt nog verder geverifieerd. Morgen hebben we het debat in het parlement", aldus nog Geens. (Belga/AVE)