De door België vrijgelaten vermoedelijke dader van een van de Brusselse aanslagen is Ibrahim El Bakraoui, volgens een hooggeplaatste medewerker van de Turkse president. Hij verduidelijkt daarmee de info die president Recep Tayyip Erdogan eerder op de dag zelf gaf. El Bakraoui is een van de twee broers die zichzelf dinsdag in Brussel liet ontploffen. Ibrahim in de vertrekhal van Brussels Airport, zijn broer Khalid in de Brusselse metro. De Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei op de VRT dat het "meer dan waarschijnlijk gaat om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije".

Eerder had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een toespraak in Ankara zelf verklaard dat Turkije een van de daders in juni vorig jaar op had gepakt in het oosten van Turkije. Dat zei hij tijdens een persconferentie met zijn Romeense ambtgenoot Klaus Iohannis. Erdogan verduidelijkte niet om welke vermoedelijke dader het gaat. De man werd daarop uitgeleverd. Maar de autoriteiten in ons land lieten de man op 14 juli weer vrij "ondanks onze waarschuwingen", zei Erdogan.

Nederland

We kunnen slagen in de strijd tegen terrorisme als de internationale leiders een alliantie vormen tegen het terrorisme. Maar daarvoor moeten we de definities van internationaal terrorisme en terroristen veranderen

Recep Tayyip Erdogan

"Hoewel we hen geïnformeerd hadden dat deze persoon een 'foreign terrorist fighter' is, konden de Belgische autoriteiten zijn link met terrorisme niet bevestigen", zei Erdogan. Hij voegde eraan toe dat ook Nederland betrokken was bij die procedure, omdat de man eerst gevraagd had om naar dat land uitgeleverd te worden.

"We kunnen slagen (in de strijd tegen terrorisme) als de internationale leiders een alliantie vormen tegen het terrorisme", zei Erdogan. "Maar daarvoor moeten we de definities van internationaal terrorisme en terroristen veranderen."

Ook na de aanslagen in Parijs meldde de regering in Ankara dat Turkije Frankrijk tweemaal voor een van de terroristen gewaarschuwd had. De Fransen hebben daar toen niet op gereageerd.

Geens: 'Niet gekend voor terrorisme'

"Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije", reageert Geens. "Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België."

"Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei de minister voorts. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije."

De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover. (Belga/AVE)

De door België vrijgelaten vermoedelijke dader van een van de Brusselse aanslagen is Ibrahim El Bakraoui, volgens een hooggeplaatste medewerker van de Turkse president. Hij verduidelijkt daarmee de info die president Recep Tayyip Erdogan eerder op de dag zelf gaf. El Bakraoui is een van de twee broers die zichzelf dinsdag in Brussel liet ontploffen. Ibrahim in de vertrekhal van Brussels Airport, zijn broer Khalid in de Brusselse metro. De Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei op de VRT dat het "meer dan waarschijnlijk gaat om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije".Eerder had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een toespraak in Ankara zelf verklaard dat Turkije een van de daders in juni vorig jaar op had gepakt in het oosten van Turkije. Dat zei hij tijdens een persconferentie met zijn Romeense ambtgenoot Klaus Iohannis. Erdogan verduidelijkte niet om welke vermoedelijke dader het gaat. De man werd daarop uitgeleverd. Maar de autoriteiten in ons land lieten de man op 14 juli weer vrij "ondanks onze waarschuwingen", zei Erdogan."Hoewel we hen geïnformeerd hadden dat deze persoon een 'foreign terrorist fighter' is, konden de Belgische autoriteiten zijn link met terrorisme niet bevestigen", zei Erdogan. Hij voegde eraan toe dat ook Nederland betrokken was bij die procedure, omdat de man eerst gevraagd had om naar dat land uitgeleverd te worden."We kunnen slagen (in de strijd tegen terrorisme) als de internationale leiders een alliantie vormen tegen het terrorisme", zei Erdogan. "Maar daarvoor moeten we de definities van internationaal terrorisme en terroristen veranderen."Ook na de aanslagen in Parijs meldde de regering in Ankara dat Turkije Frankrijk tweemaal voor een van de terroristen gewaarschuwd had. De Fransen hebben daar toen niet op gereageerd."Het gaat meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens door Turkije", reageert Geens. "Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme, hij was een crimineel van gemeen recht die voorwaardelijk was vrijgelaten", zegt Geens. "Toen hij werd teruggewezen zou dat volgens de info die het federaal parket mij heeft meegedeeld naar Nederland zijn geweest en niet naar België.""Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei de minister voorts. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije."De verdachte werd in België in 2014 vervroegd vrijgelaten en weer opgespoord omdat hij de voorwaarden van die maatregel had geschonden. De Belgische diensten kregen hem echter niet meer te pakken. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover. (Belga/AVE)