De Mouvement de Gauche wil vaandeldrager worden van een "democratische, vreedzame en volkse revolutie" tegen het Belgische en het Europese systeem die "onder het juk zitten van banken, beurzen en financiële instanties".

Voormalig Ecolo-parlementslid Bernard Wesphael stampt dan toch een nieuwe partij uit de grond: de Mouvement de Gauche. Het oprichtingscongres volgt in juni.

"Na veel overwegen en consultaties in de voorbije weken, denk ik dat de tijd rijp is om een nieuwe politieke beweging te lanceren in België", verduidelijkt Wesphael.

Parlement centrum van democratische debat

Zijn Mouvement de Gauche vloeit voort uit "de nood aan een breuk met het neoliberale model". Hij wil een verandering in de manier waarop de politiek vandaag werkt, door het parlement opnieuw in het centrum van het democratische debat te brengen.

Ook aan de participatieve, ecologische, laïciseerde en sociale democratie hecht Wesphael veel belang. De staat heeft wel degelijk een belangrijke rol te spelen als regulator en beschermer, luidt het.

Bredere beweging

De Mouvement de Gauche wordt dan ook niet enkel een partij, maar ook een bredere beweging, aldus Wesphael, die voorlopig niet ingaat op de samenstelling daarvan. De politieke lijn zal in de komende weken worden voorgesteld. Wesphael zegt in elk geval steun te genieten van "honderden mensen".

Wesphael was fractieleider voor Ecolo in het Waals parlement. In maart trok hij de partijdeur achter zich dicht, nadat hij naast het voorzitterschap van Ecolo en van het Waalse parlement had gegrepen. (Belga/TE)

Meer info over de Mouvement de Gauche is te vinden op www.gauche-democrate.be.

De Mouvement de Gauche wil vaandeldrager worden van een "democratische, vreedzame en volkse revolutie" tegen het Belgische en het Europese systeem die "onder het juk zitten van banken, beurzen en financiële instanties". Voormalig Ecolo-parlementslid Bernard Wesphael stampt dan toch een nieuwe partij uit de grond: de Mouvement de Gauche. Het oprichtingscongres volgt in juni. "Na veel overwegen en consultaties in de voorbije weken, denk ik dat de tijd rijp is om een nieuwe politieke beweging te lanceren in België", verduidelijkt Wesphael. Parlement centrum van democratische debat Zijn Mouvement de Gauche vloeit voort uit "de nood aan een breuk met het neoliberale model". Hij wil een verandering in de manier waarop de politiek vandaag werkt, door het parlement opnieuw in het centrum van het democratische debat te brengen. Ook aan de participatieve, ecologische, laïciseerde en sociale democratie hecht Wesphael veel belang. De staat heeft wel degelijk een belangrijke rol te spelen als regulator en beschermer, luidt het. Bredere beweging De Mouvement de Gauche wordt dan ook niet enkel een partij, maar ook een bredere beweging, aldus Wesphael, die voorlopig niet ingaat op de samenstelling daarvan. De politieke lijn zal in de komende weken worden voorgesteld. Wesphael zegt in elk geval steun te genieten van "honderden mensen". Wesphael was fractieleider voor Ecolo in het Waals parlement. In maart trok hij de partijdeur achter zich dicht, nadat hij naast het voorzitterschap van Ecolo en van het Waalse parlement had gegrepen. (Belga/TE)