Peter Vanvelthoven (SP.A)

‘Een vermogenswinstbelasting zal geen exodus van Belgische miljonairs veroorzaken’

Peter Vanvelthoven (SP.A) SP.A-Volksvertegenwoordiger in de Kamer en burgemeester van Lommel

Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A) is het niet eens met de onheilsvoorspellingen dat een extra belasting op kapitaal er automatisch tot zal leiden dat miljonairs massaal het land verlaten.

Als we de column van Jan Tuerlinckx in Trends van vorige week mogen geloven, zijn miljonairs het grootste exportproduct van Frankrijk. Volgens Tuerlinckx is België ‘wereldtop zijn in het belasten van arbeid, terwijl de Fransen het vooral gemunt hebben op het privévermogen. Les Français n’aiment pas les riches.‘. De Franse vermogensbelasting zou de miljonairs wegjagen en zo de Franse overheid 5 tot 10 miljard euro gekost hebben, schrijft Tuerlinckx.

‘Een vermogenswinstbelasting zal geen exodus van Belgische miljonairs veroorzaken’

Duizelingwekkende cijfers zijn dat. Cijfers die moeilijk te rijmen vallen met het onderzoek van Gabriel Zucman aan de universiteit van Berkeley. Ja, er zijn delocalisaties van miljonairs. Maar volgens Zucman is dat beperkt tot jaarlijks 0,1% van de belastingplichtigen van de miljonairstaks. Het verlies aan inkomsten als gevolg van de delocalisaties raamt hij op 4,5% van de opbrengst van de Franse miljonairstaks. Dat is allesbehalve dramatisch. En de stelling dat miljonairs het belangrijkste exportproduct van Frankrijk zijn, is dan ook van de pot gerukt.

Miljonairs op de vlucht

De onheilsverhalen over op de vlucht slaande miljonairs en miljardairs keren met de regelmaat van klok terug, telkens een debat op gang komt over belastingen die vooral de meest vermogenden treffen. Zoals een vermogenswinstbelasting bijvoorbeeld. Recent onderzoek naar de migratie van miljonairs en miljardairs schetst nochtans een ander beeld. De Koerdisch-Zweedse economist Tino Sanandaji komt tot de, voor hem verassende, vaststelling dat ze relatief weinig migreren.

Op basis van de Forbes-lijst van twee decennia noteerde hij dat 13% van de 1625 miljardairs die de lijst bevolkt hebben in een ander land resideren dan het land waar ze werden geboren. Dat is amper meer dan het aandeel van immigranten in de bevolking van ontwikkelde landen (zowat 10%).

Cristobal Young van de Stanford University onderzocht dan weer de relatie tussen miljonairsbelastingen en migratie en komt tot de vaststelling dat belastingen wel degelijk effect hebben op migratiebeslissingen van miljonairs, maar dat die effecten bijzonder klein zijn. Elites zijn ingebed in de regio waar ze succesvol (geworden) zijn en hun interesse om te verhuizen om fiscale redenen zijn beperkt. Ze zijn ingebed om familiale redenen, maar ook omdat menselijk kapitaal vaak lokaal gebonden is, net zoals de status die ze genieten. Zo is de status van Marc Coucke of Bart Verhaeghe veel hoger in België dan in pakweg Monaco.

Laat ons dus alsjeblief ophouden met de bangmakerij dat een invoering van een vermogenswinstbijdrage een exodus van Belgische miljonairs zou veroorzaken en daardoor de rest van de bevolking in armoede zou duwen.

Partner Content