Op het strand van Oostende staan sinds deze ochtend 18 houten doodskisten. Ze werden geplaats door een actiegroep die daarmee aandacht wil vragen voor de bootvluchtelingen die dagelijks sterven tijdens hun tocht naar Europa. Dat schrijft deredactie.be.

De actiegroep wil dat Europa meer middelen inzet om deze vluchtelingen te redden. Sinds 1 november heeft Italië de reddingsoperatie Mare Nostrum stopgezet. Deze was in het leven geroepen nadat op 3 oktober 2013 voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 300 migranten verdronken. Italië kan deze operatie niet meer bekostigen, en het land vindt dat het voldoende heeft gedaan. Het afgelopen jaar zijn dankzij Mare Nostrum 150.000 vluchtelingen opgevangen.

Bewaking van grenzen

Voortaan start de EU met gezamenlijke patrouilles, onder de naam Triton, maar de actievoerders in Oostende vinden dat onvoldoende. Eerder al uitten mensenrechtenactivisten hun vrees dat met Triton vooral de bewaking van de grenzen centraal zal staan en niet meer de hulp aan de vluchtelingen. Bovendien is volgens hen het budget veel te klein.

Net voor het begin van het nieuwe EU-grensbewakingsproject Triton inwerking trad, zijn op de Middellandse Zee nog meer dan 200 bootvluchtelingen gered. Een schip van de Italiaanse marine nam vrijdag naar eigen zeggen voor Sicilië 151 mensen aan boord. Een vrachtschip redde bovendien nog eens 59 migranten, die eveneens naar Sicilië gebracht zullen worden. (AVE)

Op het strand van Oostende staan sinds deze ochtend 18 houten doodskisten. Ze werden geplaats door een actiegroep die daarmee aandacht wil vragen voor de bootvluchtelingen die dagelijks sterven tijdens hun tocht naar Europa. Dat schrijft deredactie.be. De actiegroep wil dat Europa meer middelen inzet om deze vluchtelingen te redden. Sinds 1 november heeft Italië de reddingsoperatie Mare Nostrum stopgezet. Deze was in het leven geroepen nadat op 3 oktober 2013 voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa meer dan 300 migranten verdronken. Italië kan deze operatie niet meer bekostigen, en het land vindt dat het voldoende heeft gedaan. Het afgelopen jaar zijn dankzij Mare Nostrum 150.000 vluchtelingen opgevangen. Voortaan start de EU met gezamenlijke patrouilles, onder de naam Triton, maar de actievoerders in Oostende vinden dat onvoldoende. Eerder al uitten mensenrechtenactivisten hun vrees dat met Triton vooral de bewaking van de grenzen centraal zal staan en niet meer de hulp aan de vluchtelingen. Bovendien is volgens hen het budget veel te klein.Net voor het begin van het nieuwe EU-grensbewakingsproject Triton inwerking trad, zijn op de Middellandse Zee nog meer dan 200 bootvluchtelingen gered. Een schip van de Italiaanse marine nam vrijdag naar eigen zeggen voor Sicilië 151 mensen aan boord. Een vrachtschip redde bovendien nog eens 59 migranten, die eveneens naar Sicilië gebracht zullen worden. (AVE)