Volgens de hulpverleners gebeurde de ontploffing vrijdag om 00.01 uur in een sportcomplex in Chimay, om een nog onbekende reden. Vijf leden van een hardloopclub waren op dat moment nog in de gebouwen, toen de ontploffing de benedenverdieping en de voorgevel vernietigde. "Een man van veertig kwam om het leven", zei brandweermajoor Michel Méan, woordvoerder van de hulpdiensten. "Twee mensen raakten zwaar verbrand en werden naar de brandwondencentra van Loverval en Neder-over-Heembeek gebracht. De twee andere slachtoffers raakten slechts lichtgewond en werden naar het zorgcentrum van Chimay gebracht."

De burgemeester kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af. Ze vroeg ook om het provinciaal rampenplan af te kondigen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet.

Onderzoek naar oorzaak

"Elke donderdag wordt er in het sportcentrum een mini-voetbalwedstrijd gespeeld. De tol had dus veel zwaarder kunnen geweest zijn", zo voegde ze toe. Op dit moment wordt naar de oorzaak gezocht.

"Het gebouw is niet aangesloten op het gasnet", aldus brandweermajoor Méan. "Er werden gasflessen gevonden op de site, maar momenteel zijn er geen aanwijzingen over de oorzaak van het ongeval." Het parket van Charleroi stuurde een brandexpert ter plaatse. Er werd een gerechtelijke perimeter ingesteld rond het gebouw, waarvan de stabiliteit nog gecontroleerd moet worden.

(Belga/RR)

Volgens de hulpverleners gebeurde de ontploffing vrijdag om 00.01 uur in een sportcomplex in Chimay, om een nog onbekende reden. Vijf leden van een hardloopclub waren op dat moment nog in de gebouwen, toen de ontploffing de benedenverdieping en de voorgevel vernietigde. "Een man van veertig kwam om het leven", zei brandweermajoor Michel Méan, woordvoerder van de hulpdiensten. "Twee mensen raakten zwaar verbrand en werden naar de brandwondencentra van Loverval en Neder-over-Heembeek gebracht. De twee andere slachtoffers raakten slechts lichtgewond en werden naar het zorgcentrum van Chimay gebracht." De burgemeester kondigde de gemeentelijke fase van het rampenplan af. Ze vroeg ook om het provinciaal rampenplan af te kondigen, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. "Elke donderdag wordt er in het sportcentrum een mini-voetbalwedstrijd gespeeld. De tol had dus veel zwaarder kunnen geweest zijn", zo voegde ze toe. Op dit moment wordt naar de oorzaak gezocht. "Het gebouw is niet aangesloten op het gasnet", aldus brandweermajoor Méan. "Er werden gasflessen gevonden op de site, maar momenteel zijn er geen aanwijzingen over de oorzaak van het ongeval." Het parket van Charleroi stuurde een brandexpert ter plaatse. Er werd een gerechtelijke perimeter ingesteld rond het gebouw, waarvan de stabiliteit nog gecontroleerd moet worden. (Belga/RR)