Demotte (PS): ‘Moeten wortel van het racisme aanvallen’

Rudy Demotte (PS), minister-president van de Fédération Wallonie-Bruxelles © Belga

In zijn toespraak voor de Dag van de Franse Gemeenschap heeft minister-president van de Franse Gemeenschapsregering Rudy Demotte een oproep gedaan om waakzaam te zijn voor het racisme ‘dat krachtiger wordt in Europa en België’

‘De feiten van de voorbije weken zijn zeer ernstig’, zo zei Demotte in het Brusselse stadhuis in aanwezigheid van tal van notabelen. Onder hen onder meer de ministers-presidenten van Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap alsook minister van Begroting Sophie Wilmès.

Demotte verwees daarbij naar de racistische pesterijen tegenover RTBF-weervrouw Cécile Djunga, naar de Pano-reportage over Schild & Vrienden en naar N-VA-Kamerlid Rob Van de Velde die journalisten recent vergeleek met ratten. Volgens de PS-politicus gaat het niet om geïsoleerde gevallen.

‘Ze zijn de weerspiegeling van een algemene malaise van een samenleving die aangetast wordt door sociale ongelijkheden en waar men zich terugplooit op zijn identitaire en religieuze positie’. Volgens Demotte is er daarom een belangrijke rol weggelegd voor herinneringseducatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content